U trendu

Univerzitet u Beogradu obeležio 207 godina rada

Univerzitet u Beogradu (UB), naš najstariji i najveći univerzitet, koji je i u najnovijem rangiranju potvrdio poziciju među 400 najboljih u svetu na prestižnoj Šangajskoj listi, obeležio je danas 207 godina rada, dodelom priznanja studentima generacije…

BEOGRAD – Univerzitet u Beogradu (UB), naš najstariji i najveći univerzitet, koji je i u najnovijem rangiranju potvrdio poziciju među 400 najboljih u svetu na prestižnoj Šangajskoj listi, obeležio je danas 207 godina rada, dodelom priznanja studentima generacije i uz poruku ministra prosvete Srđana Verbića da je mobilnost jedan od najvećih izazova pred UB.

„Mali univerziteti su mnogo dinamičniji, brže se prilagođavaju potrebama tržišta rada, dok veliki univerziteti, sa tradicijom, ponekad previše značaja pridaju upravo tradiciji“, rekao je ministar Verbić na svečanosti u Kapetan-Mišinom zdanju, gde je smešten Rektorat UB.

Nama je potrebno mnogo više nastavnog kadra koji dolazi u Beograd ali i da naši profesori odu na druge univerzitete da nuače nešto i da se vrate, rekao je Verbić novinarima nakon svečanosti.

To mora da prati mobilnost studenata, rekao je Verbić i istakao da nema razloga da ne verujemo da će UB izaći na kraj sa tim izazovom.

Verbić je rekao da UB želi da bude mnogo otvorenji za studente iz inostranstva i istakao da, kada su u pitanju finansije, vodeća visokoškolska ustanova u regionu, mora da deli sudbinu društva.

Finansiranje zavisi od tog koliko zajedno zaradimo, kada budemo više zarađivali kada privreda bude jača tada će i finansijska strana univerziteta biti bolja, rekao je ministar prosvete i najavio donošenje novog Zakona o visokom obrazovanju.

Rektor UB prof. dr Vladimir Bumbaširević podsetio je na poziciju Univerziteta na nekoliko rang lista, između ostalog i da smo 37. zemlja na listi Universitat 21 iz Melburna ali po onome što ulažemo u obrazovanje na toj listi smo, kako je naglasio,  na prvom mestu.

Bumbaširević je istakao da je UB najuspešnija naučnoistraživačka organizacija, jer više od 60 odsto radova publikovanih u međunarodnim časopisima potiče sa UB i najavio da će UB biti više angažovan na projektima iz evropskih fondova.

Univerzitet danas ima oko 96.000 studenata, više od 3.000 nastavnika, na 31. fakultetu. Pod okriljem Univerziteta je i 11 naučnih instituta, 11 centara, Univerzitetska biblioteka.

Dan Univerziteta, 13. septembar, obeležava se u znak sećanja na taj datum iz 1808. godine, kada je Dositej Obradović, glavni „nadziratelj“ – upravnik učilišta, ministar prosvete održao prvo predavanje u tadašnjoj Visokoj školi, koja je radila do 1813. godine. Škola je osnovana tokom zatišja žestokih borbi s Turcima, sa ciljem da obrazuje buduće državne činovnike.

Dve godine kasnije, Dositej otvara Bogosloviju, a nakon što Turci pale impozantnu biblioteku Beogradskog učilišta 1813. godine, usledilo je povlačenje Visoke škole u Kragujevac i osnivanje tamošnjeg Liceja 1838. godine.

Licej je premešten u Beograd 1841. godine, a 1863. godine se transformiše u Veliku školu.

Sa tri fakulteta (Pravni, Filozofski i Tehnički), Velika škola je smeštena u zgradu koju je jedan od najpoznatijih Srba toga doba, Miša Anastasijević, poklonio svom otečestvu, gde je danas Rektorat.

Donošenjem prvog Zakona o Univerzitetu 1905. godine, Velika škola je proglašena za Univerzitet u Beogradu. Zakonom donetim iste godine zajamčena je autonomija univerziteta i proklamovano da su nastavnici „slobodni u izlaganju“.

Na svečanosti, na kojoj je obeleženo i 110 godina od donošenja prvog Zakona o Univerzitetu, dodeljene su nagrade studentima generacije UB za školsku 2013/14. nagrade za nabolji studentski naučnoistraživacki rad, kao i povelje profesorima emeritusima.

Svečanosti je prisustvovao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, predsednik SANU Vladimir Kostić, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, a u umetničkom delu učestvovao je AKUD Španac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.