UNS: Informer i Studio B nisu znali za sudjenje u Švajcarskoj, a ni Ambasada Srbije

Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić izjavio je da informaciju o sudskom procesu u kojem je suvlasnik Junajted grupe Dragan Šolak tužio Pink, Studio B i Informer, švajcarske vlasti nisu dostavile ni Ambasadi Srbije u Bernu, niti Generalnom konzulatu u Cirihu.

„O sudskom sporu gospodina Šolaka i tri medijske kuće u Srbiji saznali smo iz medija, jer se nama nisu obraćali ni tužilac, a ni pravna lica protiv kojih je vodjen spor“, naveo je Bradić za Udruženje novinara Srbije (UNS).

Televizija N1, koja posluje u okviru Junajted grupe, objavila je u ponedeljak da je sud u Švajcarskoj utvrdio da su Pink, Studio B i Informer vodili medijsku kampanju objavljujući neistine o Draganu Šolaku, suvlasniku Junajted grupe.

Medjutim, čelnici tuženih medija tvrde za UNS da nisu bili obavešteni ni da se proces vodio protiv njih.

Pravni tim Junajted grupe u odgovoru UNS-u tvrdi da se „sudski proces vodio u skladu sa zakonima Švajcarske“, i da su „sve zakonske procedure ispoštovane, a sve stranke u sporu obaveštene diplomatskim putem o postupku i o svojim pravima i mogućnostima u sporu“.

U Junajted grupi navode da je jedan od tuženih angažovao i advokata i da „nijedan drugi način ne bi doveo do pravosnažne presude“.

„Izvršenje presude biće u skladu s medjunarodnim ugovorima i obavezama koje je Srbija potpisala i preuzela“, navode u toj kompaniji.

Tuženi mediji, stoji u tekstu televizije N1, na sudu nisu dokazali nijednu od tvrdnji koje objavljuju.

Medjutim, direktorka televizije Studio B Ivana Vučićević i vlasnik i glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević, tvrde suprotno: da nisu prisustvovali sudjenju, niti su zvanično obavešteni o presudi.

„Ne znam kako je moguće da vam neko sudi, a da vas ne obavesti da je suđenje u toku?“, pitao je Dragan J. Vučićević, dok N1 tvrdi da je njemu „posebno zabranjeno da daje izjave koje krše lična prava Šolaka“.

Direktorka Studija B Ivana Vučićević je za UNS rekla da ta medijska kuće takodje nije dobijala pozive za ročišta pred sudom u Cirihu, niti je prisustvovala tom procesu.

„Studio B će postupiti u skladu s pozitivnim propisima Srbije, a samim tim u skladu s obavezama utvrdjenim od strane nadležnih domaćih sudova“, rekla je Ivana Vučićević za UNS.

Željko Mitrović, vlasnik televizije Pink, nije odgovorio UNS-u da li je negova kuća učestvovala u postupku.

Okružni sud u Cirihu, saopštila je televizija N1, doneo je presudu kojom je „nepobitno utvrdjeno“ da je došlo do povrede prava ličnosti Dragana Šolaka od strane medija koje je on tužio zbog „svih neistina koje svakodnevno objavljuju“.

Tuženi mediji dužni su da tužiocu Šolaku naknade troškove postupka, da uklone tekstove i linkove emisija kojima se krše njegovo pravo ličnosti, da se uzdrže od ponavljanja ovog dela i da objave presudu.

Presuda u Cirihu, kako je juče objavljeno, postala je pravnosnažna 15. septembra.

Suvlasnik Junajted grupe najavio je tužbe i protiv drugih medija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.