U trendu

Više od 17.000 građana obavilo preventivni pregled

U okviru akcije besplatnih, preventivnih zdravstvenih pregleda, koju u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije organizuje Ministarstvo zdravlja, danas do 16 sati u 123 zdravstvene ustanove širom Srbije, pregledano je čak 17.070 građana.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva zdravlja, skoro trostruko više građana Srbije se odazvalo pregledima nego prve nedelje, 17. septembra.

Veliko interesovanje građana, kažu iz Ministarstva, potvrda je značaja te akcije, ali i potvrda unapređenja javne svesti o prevenciji kao najefikasnijem načinu brige o sopstvenom zdravlju.

Ministarstvo zdravlja zahvalilo se svim zdravstvenim radnicima koji su učestvovali u dosadašnjim akcijama besplatnih pregleda na posvećenosti i uloženom trudu, kao i mnogobrojnim građanima koji su se odazvali ovoj akciji.

Građani Srbije, sa ili bez zdravstvenog osiguranja, danas su bili u mogućnosti da bez zakazivanja urade ultrazvuk abdomena i PSA, odnosno specifični antigen prostate koji otkriva tumorske promene i obave ginekološke preglede.

Pojedine zdravstvene ustanove i danas su obavljale i EKG preglede, kao i merenje nivoa šećera u krvi i merenje krvnog pritiska.

Iz Ministarstva zdravlja najavljuju da će akciju sprovoditi i u narednom periodu, najmanje jednom mesečno, te pozvalo sve građane koji se do sada nisu pregledali da iskoriste priliku i obave besplatne, preventivne preglede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.