najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vučić: Srbija u narednih pet godina ni blizu začelja Evrope

Srbija u narednih pet godina neće biti ni blizu začelja Evrope, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić, uveren da ako rešimo tri ključna problema možemo da se nađemo među razvijenijim zemljama EU po ekonomskim pokazateljima.

Ta tri ključna problema, kako je rekao, odnose se na 17 velikih društvenih firmi u restrukturiranju, nenaplative kredite i reformu javne administracije.

„Ako to budemo manje ili više dobro rešili, nema bojazni za budućnost Srbije“, rekao je Vučić na konferenciji „The Economist: Svet u 2016“.

Naveo je i da očekuje da će sledeća godina biti uspešnija od 2015, jer očekuje unapređenje poslovnog ambijenta, značajno veći broj investicija, veću potrošnju, rast u privatnom sektoru, više kapitalnih projekata i investicija finansiranih iz privatnih izbora, ulazak u prvih 40 zemalja na listi Svetske banke, što će generisati značajno veći privredni rast.

On očekuje da Srbija završi 2015. godinu sa rastom od 0,9 odsto, kao I da sledeće godine rast bude oko 2 odsto, a ukoliko “budemo imali sreće sa privatizacijom” i preko dva odsto, da bi u godinama pred nama rastao.

„Nama je taj rast potreban, potrebno nam je održavanje fiskalnog deficita na niskom nivou, ulaganje u infrastrukturne projetke, poboljšanje poslovnog ambijenta“, rekao je Vučić I dodao da je zato važno I otvaranje prvih poglavlja sa EU.

Otvaranjem poglavlja, naime, kako je rekao, jasno je trasiran put Srbije, ali to znači, dodao je, i mnogo više ozbiljnih zadataka koje ćemo morati da obavimo da bismo pokazali da smo odgovorniji nego ranije.

Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da radi na tome da zemlja bude politički stabilna jer je takva stabilnost važnija nego ikad i dodao da veruje da ćemo imati i podršku drugih u regionu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike