najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Vučić: Verujem da će problem oko granica biti brzo rešen, ali to ne zavisi od nas

Srpski premijer Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da će u narednih nekoliko dana biti rešen spor sa Hrvatskom i podvukao da niko u svetu, pa čak i u Hrvatskoj, nije mogao da pronađe razlog da kaže da je Srbija kriva.

On je za RTS izjavio da veruje da će problem oko zatvorenih granica biti završen u najkraćem roku i poručio da to ne zavisi od nas.

“Poznat sam po tome da sam pesimističan, ali se usuđujem da dam procenu da će se ovo pitanje rešiti u narednih nekoliko dana”, rekao je Vučić dodajući da se danas nije čuo sa svojim hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, i to ne zato što beži od razgovora ili zato što su mu potrebni politički poeni, primetivši da se situacija u Srbiji razlikuje od one u Hrvatskoj gde je u toku predizborna kampanja.

Podsetio je da je s hrvatskim vlastima razgovarao četiri dana pre nego što su uvedene kontramere.

“Molili smo da puste kamione da prođu, a ne radi se samo o našim kamionima. Posle smo još jednom odložili primenu naših mera, ali smo morali da zaštitimo našu zemlju, jer bi u suprotnom dali do znanja da država Srbije ne postoji”, objasnio je Vučić.

U tom smislu je Vučić podsetio da mi nismo članica EU, a da su oni deo evropske porodice, I da nas niko nije okrivio za nastalu situaciju što je velika stvar.

“Naravno da ne snosimo nikakvu krivicu, ali teret I cenu plaćamo I mi”, naglasio je Vučić primetivši da se pokušava praviti lažna simetrija, ali da stvari uopšte nisu sive već “crno-bele”.

Navodeći da Hrvatska gotovo ni sa jednim od komšija ne razgovara, Vučić je pomenuo svađu sa Slovencima oko prisluškivanja, sa Mađarima protestne note svakog dana…

“Čuli ste I reakciju Milorada Dodika I RS… Mi ni sa kim drugim problema nemamo”, objasnio je on i naglasio da Srbiji nije nikada padalo na pamet da uvodi sankcije Makedoniji ili da pozove tamošnjeg premijera, odnosno da uvodi ekonomske mere Grčkoj odakle dolaze izbeglice, te da od njih traži da migrante preusmeravaju na druge zemlje.

Kritikujući Hrvatsku on je podsetio da je ta zemlja čak vratila I devetoro ljudi koji su uzeli avionsku kartu Beograd-Dubrovnik, dok

Srbija, kako je rekao, nikakve problem nije imala sa migrantima, niti ovde zbog njihn vlada haos kako to Zagreb pokušava da prikaže.

Odgovarajući na pitanja koja su to političko-pravne mere o kojima je govorio Vučić je rekao da naša privredna komora sa svima koji su ugroženi zbog poteza Hrvatske radi na tome kako da se podnose tužbe za pretrpljenu štetu, a da je u političkom smislu Srbija pokrenula veliki broj inicijativa i da je dobar deo sektora u EU sve to ocenio kao kršenje S SP.

Ranije je rekao da je Srbija napadnuta, da su mere koje je sprovela samo odgovor, a da od Evropske unije očekuje da naloži svojoj članici da poštuje važeće sporazume.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike