najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vučić zabrinut pretnjama Sefera Halilovića

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučič, koji učestvuje u radu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, vidno je zabrinut zbog izjava i pretnji miru nekadašnjeg ratnog komandanta BiH Sefera Halilovica, preneo je RTS pozivajući se na svoja saznanja.

General i načelnik ratnog štaba Armije BiH Sefer Halilović zapretio je nestajanjem Republike Srpske ako referendum u RS bude sproveden jer, kako tvrdi, to će značiti „raspakivanje“ Dejtonskog mirovnog sporazuma i stupanje na snagu Ustava BiH.

„Nikome ne pretimo, ali nikome nećemo dopustiti da odnese i deo BiH bez belaja“, rekao je Halilović, koji je gostujućina TV1 o referendumu o Danu Reublike u RS govorio kao o referendumu o secesiji.

Halilović, naime, tumači da će sprovođenjem referenduma u RS nastupiti „raspakivanje“ Dejtonskog mirovnog sporazuma i vrćanje Ustava Republike BiH.

On je, kako su prenele banjalučke Nezavisne novine, zapretio sukobom u kojem će, kako je rekao, RS nestati.

„Nakon referenduma Dejtonski ustav više ne vredi, onda se vraćamo na Ustav Republike BiH, a nakon toga neka nam Bog pomogne svima, neka nam da prvo razuma, a onda snage da tu priču dovedemo do kraja“, izjavio je Halilović za TV1.

Halilović je istakao da se Republika Srpska u eventualnom sukobu može održati najviše 10 do 15 dana.

Na pitanje da li u BiH, i na jednoj i na drugoj strani, ima dovoljno ljudi spremnih da ratuju, Halilović je odgovorio sa „Da, apsolutno“.

„I zato ja apelujem da se dobro razmisli. Jer Milošević je umro, JNA ne postoji, ne postoji hiljade tenkova, hiljade transportera… Ne može Srbija pomoći RS. Nećemo dopustiti da nam neko pola države odcepi“, kazao je Halilović.

„Nezavisne“ pišu da je on govorio kao da se radi o referendumu o otcepljenju, a ne o Danu RS. Halilović tvrdi da „onog dana kada se otpakuje Dejton sve će biti drugačije…“.

Inače, srpski premijer Aleksandar Vučić upozorio je u nedelju da onaj ko pokušava da „raspakuje“ Dejtonski mirovni sporazum, pravi problem svima bez obzira što, kako je rekao, taj sporazum nije idealan.

„Plašim se svega i svačega ako to neko bude pokušao. Srbija ima obavezu kao potpisnicima Dejtonskog sporazuma, ali i zato jer ima svoj narod preko Drine. Zato je naše da uradimo sve da smanjimo tenzije“, rekao je premijer gostujući na RTS-u.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike