U trendu

Vulin: Ove godine obuka za traženje posla za 7.590 osoba sa invaliditetom

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je predvidjeno da ove godine 7.590 osoba sa invaliditetom prodje kroz različite obuke za traženje posla i druge mere koje će pomoći njihovom zapošljavanju.

U saopštenju Ministarstva za rad navodi se da je Vulin danas posetio preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „Omni S plus“ u Beogradu, koje se, izmedju ostalog, bavi poslovima u turizmu i obezbedivanjem autobuskog prevoza i svih vrsta transfera.

„Od početka godine zaposlene su 1.993 osobe sa invaliditetom a namenjeno je 550 miliona dinara za subvencije za njihovo zapošljavanje. U odnosu na prošlu godinu, 8,4 odsto osoba sa invaliditetom je manje na evidenciji Nacionalne službe za zapošljaanje (NSZ)“, rekao je Vulin i dodao da celo društvo treba da se bori protiv predrasuda.

On je kazao da je „teško objasniti da poslodavac neće da zaposli osobu sa invaliditetom iako ima potrebu za tim radnim mestom i spreman je da plati penale“.

„Nekada postoji objektivan problem, nedostatak odredjenog obrazovnog profila za posao koji bi mogla da obavlja osoba sa invaliditetom. Onda je tu država koja može da pomogne, da preko NSZ obezbedi obuku za sticanje odredjenih veština i znanja“, rekao je Vulin.

On je naveo da će ministarstvo i dalje subvencionisati zarade osoba sa invaliditetom, odnosno preduzeća koja zapošljavaju te osobe.

„Najbolji način da pomognete osobi sa invaliditetom je da joj date mogućnost da radi. Apelujem na sve poslodavce da zapošljavaju osobe sa invaliditetom i da umesto da plaćaju penale dobiju subvenciju od države“, kazao je Vulin.

Preduzeće „Omni S plus“ je poslove održavanja higijene svog voznog parka poverilo humanitarnoj organizaciji „Dečije srce“, koja je sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pokrenula program radnog angažovanja mladih sa smetnjama u razvoju pod nazivom „Ekološko pranje automobila“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.