U trendu

Zabrinjavajuća situacija u oblasti zaštite podataka

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je u godišnjem izveštaju da je situacija u oblasti zaštite podataka u Srbiji vrlo zabrinjavajuća, sapšteno je danas iz kabineta poverenika.

Kako se navodi, poverenik je u oblasti zaštite podataka o ličnosti prošle godine imao u radu 2.868 predmeta, što je oko osam odsto više u poredjenju sa 2014, ili oko 46 odsto više nego u 2012, ili čak 37 puta više nego u 2009.

Šabić je ocenio da je Srbija kada je u pitanju zaštita podataka o ličnosti praktično na samom početku procesa primene evropskih standarda u pravni poredak i realni život, kao i da je nužno taj proces učiniti daleko bržim i kvalitetnijim.

„Nažalost, ta nužnost se nedovoljno razume i prepoznaje. Najbolja ilustracija je to da je još u leto 2010, Vlada Srbije usvojila Strategiju zaštite podataka o ličnosti, ali da, iako je to trebalo da učini u roku od 3 meseca, još nije donela Akcioni plan za njeno sprovodjenje“, naveo je Šabić.

Prema njegovim rečima, nadležni državni organi nedopustivo malo rade, tačnije gotovo ništa ne rade na nužnom, daljem uskladjivanju pravnog okvira, posebno Zakona o zaštiti podataka o ličnosti sa evropskim standardima, iako smo u tom pogledu u velikoj docnji.

„Vlada je u Akcionom planu za Poglavlje 23 utvrdila da će novi zakon biti donet do kraja 2015. godine i to na osnovu Modela koji je pripremio poverenik, ali, zakon nije donet“, podsetio je Šabić i dodao da je Srbija Akcioni plan za poglavlje 23, usaglašen sa EU, prekršila i pre nego što je poglavlje otvoreno.

On je naveo da nijednim zakonom još nisu uredjene brojne, za zaštitu podataka o ličnosti, izuzetno bitne oblasti: video-nadzor, biometrija, bezbednosne provere, privatni sektor bezbednosti, što podrazumeva mnoge potencijalne i realne rizike povrede prava velikog broja gradjana.

„Brojni ekscesi, odnosno povrede prava na zaštitu podataka o ličnosti, neki i izuzetno krupnih dimenzija ili značaja, imperativno zahtevaju da se odnos države i društva u celosti prema zaštiti podataka o ličnosti, odnosno privatnosti uopšte, potpuno, iz korena promeni“, rekao je Šabić.

Izveštaj o sprovodjenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u 2015. godini dostavljen je Skupštini Srbije, predsedniku Republike, zaštitniku gradjana i Vladi, piše na saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.