Zatvorenici iz Gvantanama učiće srpski

Časovi srpskog jezika i upoznavanje sa domaćom kulturom biće obezbeđeni dvojici pritvorenika iz američkog zatvora Gvantanamo na Kubi, koji su prebačeni u Srbiju, izjavio je novinar „Njujork tajmsa“ Čarli Sevidž za N1.

Muhamadi Davlatov iz Tadžikistana i Mansur Ahmad Saad al-Dafi iz Jemena, posle skoro 15 godina provedenih u Gvantanamo život nastavljaju u Srbiji, a Sevidž navodi da su obojica bila povezana sa Al Kaidom i uhapšeni u Avganistanu 2001. godine, ali da nikada nisu optuženi, pa ni osuđeni.

Foto: Beta

Foto: Beta

Prema njegovim rečima, oni su poslednjih godina prošli kroz program američke vlade, šest agencija, koje tvrde da su bezbedni za novu okolinu u kojoj će živeti.

„U novim zemljama u kojima žive, uglavnom im je ograničeno kretanje. Najmanje dve godine ne mogu da napuste zemlju, ali nakon toga im i to može biti dozvoljeno. Obezbeđeni su im časovi jezika i upoznavanje sa domaćom kulturom. Mnoge države im posle izvesnog vremena daju i status izbeglice. Ukoliko je moguće, spajaju ih i sa porodicama“, naveo je Sevidž.

On je napomenuo da „američka administracija uglavnom krije detalje ovih transfera„.

N1 podseća da je zatvor u Gvantanamu osnovan u januaru 2002. godine, u jeku borbe protiv terorizma, započete posle terorističkog napada u Njujorku 11. septembra 2001. godine. Iza njegovih rešetaka, prema zvaničnim podacima, do sada se našlo 779 osoba.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar