U trendu

Abeova vlada uzdrmana gubitkom Tokija

 Vladajuća japanska Liberalno-demokratska partija (LDP) premijera Šinzo Abea pokušava da kontroliše štetu od teškog poraza na lokalnim izborima u Tokiju, a eksperti tvrde da bi ti izbori mogli da budu početak kraja Abeove duge vlasti.

Abeova skandalima opterećena partija teško je poražena na jučerašnjim izborima, što mnogi vide kao kaznu za skandale i arogantan pristup politici, dok je nova partija guvernerke Tokija Juriko Koike odnela pobedu zahvaljujući njenom reformističkom imidžu. Ona je LDP napustila prošlog meseca.

Abeova pozicija premijera nije u neposrednoj opasnosti, ali je sada neizvestan njegov plan da u trećem mandatu, ako naredne godine bude izabran, nastavi da radi na promeni ustava.

Koikina stranka „Prvo Tokijci“ je osvojila 49 od 127 mesta u parlamentu glavnog grada, što znači da od svih njenih kandidata koji su izašli na izbore nije izabran samo jedan. Oni će sa gradsku vlast moći da formiraju sa strankom Komei, partnerom LDP u japanskom parlamentu, čijih je svih 23 kandidata pobedilo na izborima.

Abeove liberalne demokrate su osvojile rekordno niskih 23 mandata. Prethodni najniži rezultat je bio 38 poslanika.

Juriko Koike je prva žena guverner Tokija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.