U trendu

„Ako neprijatelji učine nešto pogrešno, pogodiće ih rakete“

Visoki komandant Revolucionarne garde poručio je da će rakete iranske vojske pogoditi neprijatelje ako učine nešto pogrešno, prenosi RTS.

„Ako neprijatelji pređu liniju, pogodiće ih naše rakete“, rekao je general Amir Ali Hadžizadeh tokom vojne vežbe Revolucionarne garde, održane radi provere raketnih sistema i radara, prenela je novinska agencija Tasnim.

Vežba je održana na području od 35.000 kvadratnih kilometara u provinciji Semnan, na severu Irana, dan pošto je američki predsednik Donald Tramp uveo sankcije protiv Irana zbog njegove nedavne probe balističke rakete. Sankcije se odnose na više od 20 ljudi i kompanija od Persijskog zaliva do Kine.

Uvođenje novih sankcija dodatno je pooštrilo tenzije između Vašingtona i Teherana, izazvane međusobnim optužbama za nepoštovanje nuklearnog sporazuma i tvrdnjama SAD da Iran podržava terorizam.

Iran navodi da testiranje rakete ima samo odbrambenu svrhu i da se time ne krši rezolucija 2231 Saveta bezbednosti UN, niti nuklerani sporazum postignut sa zapadnim silama.

Tramp je tokom kampanje najavio da će prema Iranu zauzeti čvrst stav, optužujući svog prethodnika Baraka Obamu da je bio „previše blag“ i preteći da će se povući iz sporazuma velikih sila sa Teheranom.

Napišite komentar