U trendu

Aleksić: Inicijative koje kopaju jaz između CG i Srbije

PODGORICA – Crna Gora je u poslednjih desetak dana zapljusnuta raznim inicijativama, od one da se na psihoaktivne supstance testiraju poslanici i ministri, preko one kojom su pojedine NVO htele da menjaju Temeljni ugovor sa SPC, dok je vladi i Skupštini čak predloženo da se uvedu sankcije fizičkim i pravnim licima iz Srbije čije je, kako su kazali podnosioci inicijative, delovanje prepoznato kao bezbednosni rizik za Crnu Goru, piše portal podgoričkog Dana.

Poslanik Nove srpske demokratije Budimir Aleksić za Dan kaže da je inicijativa za sankcije državljanima Srbije ustvari deo antisrpske propagande, koja se ohrabruje decenijama.

„Neke organizacije, navodno demokratske, pokušavaju da prokopaju jaz između Srbije i Crne Gore i između dve bratske države naprave kineski zid. Nije to ništa novo, to su takve ideološke strukture i pripadnici te antisrpske ideologije smatraju da su Srbi i Crnogorci dva sveta“, kaže Aleksić i ističe da je reč o marginalnim grupama „ekstremnih srbofobnih i ekstremista koje finansiraju kriminalne strukture bivšeg režima“.

Njihov cilj je, kaže, da izazivaju nacionalnu i versku mržnju i netrpeljivost.

„Sva je sreća i činjenica da su te grupe ekstremista malobrojne, što pokazuju njihovi skupovi. I ne bi zasluživali nikakav komentar da iza njih ne stoje DPS i Milo Đukanović lično. Oni rade svoj posao, a to je izazivanje mržnje i netrpeljivosti“, naveo je Aleksić.

Što se tiče inicijative za testiranje ministara i poslanika, Aleksić kaže da je zanimljivo da su inicijatori preskočili funkciju predsednika Crne Gore.

„To vidimo samo kao najavu da će se Đukanović kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima. To bode oči. U redu je za sve, ali nikoga ne preskakati“, rekao je Aleksić.

Analitičar Marko Begović smatra opravdanim inicijativu da se za najviše državne funkcije uvede obavezno psihofizičko testiranje, uključujući testove za utvrđivanje radne sposobnosti i prisutnosti psihoaktivnih supstanci, kao i poligrafsko testiranje i ispitivanje.

Poslanik Radničke partije Maksim Vučinić kaže da je od izbora 30. avgusta 2020. populizam sve prisutniji na političkoj sceni Crne Gore.

„Mislim da su brojne inicijative, koje su pokrenute u prethodnom periodu, upravo deo jedne takve politike. Konstantno se pokušavaju nametnuti teme čiji su jedini rezultati nemiri i podele u društvu, a pitanja od krucijalnog značaja za narod Crne Gore čekaju u fiokama neka ‘povoljnija’ vremena“, naveo je Vučinić.

Dodao je da pokušaji održavanja u životu političkih subjekata koji polako odlaze u prošlost, dovode nas do ekstremnih poteza koji nas samo udaljavaju od stvaranja boljeg života za sve građane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar