najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Alepo i dalje ključa

Dva ruska vojnika su ranjena od neprijateljske vatre u Alepu kada je humanitarni koridor koji su oni obezbeđivali granatiran od strane militanata. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su vojnici odmah zbrinuti i nalaze se van životne opasnosti, prenose Večernje novosti.

Dodaje se da je napad na koridor, kroz koji se ekstremistima odobrava siguran prolaz sa naoružanjem, podstakao evakuaciju oko 50 novinara iz različitih medijskih kuća koji su izveštavali o toku jednostranog prekida vatre objavljenog jutros od strane rusko – sirijskih koalicionih snaga.

Granatiranje koridora takođe je primoralo rusko Ministarstvo odbrane da prekine uživo snimanje sa tog područja.

Ruska vojska je postavila kamere u Alepu da nadgledaju humanitarni koridor namenjen militantima. Kamere su pozicionirane na zemlji, blizu zapadnog dela Kastela i El-Mašarka punktu. Snimak iz vazduha, takođe je dostupan.

Jednostrani prekid vatre u sirijskom gradu je stupio na snagu u 9 sati po lokalnom vremenu u petak i trajaće deset sati, do 7 uveče.

Pauza ima za cilj da omogući civilima i naoružanim pobunjenicima da napuste istočni deo grada preko posebnih humanitarnih koridora, kako bi se izbegle brojne žrtve.

Zapad je osudio Rusiju i Siriju za ofanzivu na istočnoj Alepu, navodeći da su vazdušnim udarima izazvali stradanje civila. Moskva tvrdi da militanti sprečavaju civile da napuste grad, koristeći ih kao živi štit, stopirajući ipak dejstva ratnog vazduhoplovstva na terorističke ciljeve u Alepu.

U međuvremenu, UN su istakle da nisu u mogućnosti da u toku primirja isporuče humanitarnu pomoć istočnom Alepu ili sprovedu medicinske evakuacije, jer nisu date bezbednosne garancije.

Militanti su kritikovali UN, jer su kako navode “fokusiraniji na depopulaciju Alepa, nego na dostavljanje humanitarnih zaliha, optužujući ih da to rade u dogovoru sa ruskom i sirijskom vladom”.

Alep je više od dve godine podeljen između vladinih snaga i naoružanih opozicionih grupa, uključujući teroriste iz Al-Nusre. Neprijateljstva u gradu su intenzivirana u poslednjih nekoliko meseci, kada je zvanični Damask rasporedio dodatne snageoko Alepa, opkolivši pritom pobunjenike u samom gradu.

1 komentar
  1. goran manic

    Tucite se, budale, kad ste idioti! Ameri vam bacili kosku i ginite za njihov račun dok se oni biraju i spremaju da dele plen. Gluplji ste nego Srbi i Bošnjaci zajedno!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike