U trendu

Ambasada RUS: Neosnovani zahtevi UKR o imovini S S SR

LONDON – Navodi Ukrajine da Rusija treba da vrati najmanje trećinu bivše imovine S S SR-a u inostranstvu su neosnovani sa stanovišta međunarodnog prava, saopštila je danas ruska ambasada u Velikoj Britaniji.

Važno je istaći da takve tvrdnje ukrajinskih zvaničnika nemaju osnova u međunarodnom pravu, navela je ambasada komentarišući zahtev ukrajinskog ambasadora za dodeljivanje najmanje trećine imovine S S SR-a Kijevu, preneo je TAS S.

Kao jedina država naslednica bivšeg Sovjetskog Saveza, Rusija je preuzela odgovornost i u potpunosti otplatila sve sovjetske dugove, znatnu sumu od 110 milijardi američkih dolara, naglašava se u saopštenju.

Sve ostale bivše sovjetske republike, uključujući Ukrajinu, napustile su Sovjetski Savez neopterećene spoljnim dugovima, navodi se u saopštenju i ističe da je iz gore navedenih razloga Rusija u to vreme, takođe, legalno preuzela prava na svu sovjetsku imovinu u inostranstvu.

„Polazimo od pretpostavke da su diplomatske prostorije kao i domovi osoblja ambasade i dalje zaštićeni diplomatskim imunitetom“, navodi se u saopštenju.

Pretpostavljamo da Velika Britanija ostaje posvećena svojim obavezama prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961. kao što Rusija nastavlja da poštuje njih u vezi sa ambasadom Velike Britanije u Moskvi, istakla je ruska ambasada.

Ranije danas, ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko rekao je da Ukrajina zahteva da Rusija vrati najmanje trećinu strane imovine bivšeg Sovjetskog Saveza koju je Moskva dobila u zamenu za dugove S S SR-a.

Pristajko je priznao da je Rusija preuzela sve dugove Sovjetskog Saveza u zamenu za svu stranu imovinu i da se Ukrajina sa tim složila, ali da nije ratifikovala dokumenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar