Ambasada: Za Nemačku pridruživanje SM je od vitalnog značaja

SKOPLJE – Za Nemačku otvaranje razgovora o pridruživanju EU sa Severnom Makedonijom jeste i ostaje vitalno pitanje vezano za bezbednost i stabilnost u Evropi. Računamo da će Severna Makedonija intenzivirati svoje napore na sprovodenju reformi i uveriti sve one koji imaju i najmanju sumnju da zemlja pripada EU, navedeno je u saopštenju nemačke Ambasade u Skoplju.

U saopštenju stoji da Nemačka ima „specijalnu vezu“ sa Zapadnim Balkanom, prenela je MIA.

Nemačka neguje posebnu vezu sa Zapadnim Balkanom, ne samo kroz politiku, već i kroz ekonomiju i društvo sa velikim brojem ljudi iz regiona koji žive u zemlji, navedeno je u saopštenju.

U zajedničkom je interesu Evrope da se zemlje Zapadnog Balkana integrišu u EU, stoji u saopštenju u kome se dodaje „da se moramo držati svojih obećanja i zajedno sprovoditi evropsku perspektivu ovih zemalja da bismo to uspeli“.

Ovo je najbolji preduslov za poboljšanje reformi i razvoja vladavine zakona, a samim tim i najbolji preduslov za blagostanje, stabilnost i sigurnost u Evropi, navedeno je u saopštenju u kome se dodaje da je nemački Bundestag 26. septembra 2019. svojom odlukom ispunio odgovornost.

Naš stav nije promenjen i trebalo bi da podstakne ostale da razmišljaju, navedeno je u saopštenju nemačke Ambasade u Skoplju.

Mi se, takođe, zalažemo da proces pridruživanja u celini postane transparentniji i bolji, ali smo uvereni i da vredi ponuditi Republici Severnoj Makedoniji evropsku perspektivu, navedeno je u saopštenju.

Nemačka će nastaviti da podržava Severnu Makedoniju na njenom putu ka integraciji u EU, kao što smo uvek to činili, stoji u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.