U trendu

Amnesti internešenal kritikuje plan Grčke o plutajućoj ograd

ATINA – Svetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal kritikovala je danas Grčku zbog plana da postavi plutajuću ogradu kojom bi sprečila migrante da dođu do grčkih ostrva iz obližnje Turske.

Direktor istraživačkog sektora ove međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Masimo Morati opisao je plan kao alarmantnu eskalaciju u stalnim naporima grčke vlade da što više oteža dolazak azilanata i izbeglica na njene obale, preneo je AP.

„Plan pokreće ozbiljna pitanja oko sposobnosti spasilaca da nastave da pružaju pomoć ljudima koji pokušavaju da pređu opasni morski prelaz do Lezbosa“, rekao je Morati u saopštenju.

Dodao je da grčka vlada mora hitno da razjasni operativne detalje i neophodne zaštitne mere kako bi se obezbedilo da taj sistem ne uzme nove živote.

Grčko Ministarstvo odbrane pozvalo je privatne kompanije da iznesu ponude za plutajuću ogradu dugu 2,7 kilometara u roku od tri meseca, navedeno je juče na veb stranici grčke vlade.

Za sada nisu izneti detalji o tome kada bi ograda mogla biti postavljena.

Mrežasta ograda bi se izdizala 50 centimetara iznad vode i trebalo bi da ima trepćuća svetla.

Ministarstvo odbrane procenjuje da će projekat koštati pola miliona, uz uključeno četvorogodišnje održavanje.

U opisu u pozivu vlade piše da je plutajuću ogradu potrebno graditi „sa nevojnim specifikacijama“ i „specificnim karakteristikama za obavljanje misije (pomorskih agencija) u upravljanju izbegličkom krizom“.

Postupak sprovodi Ministarstvo odbrane, ali je za civilnu upotrebu, a sličan je onom koji se koristi za nabavku druge opreme za (kampove) smeštanje izbeglica i migranata, rekao je agenciji AP zvaničnik grčke vlade koji je zahvetao anonimnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.