U trendu

Anderson: Nedvosmisleno smo posvećeni borbi protiv terorizma

BRISEL – Švedska će nastaviti da zastupa čvrst stav prema terorizmu i neće biti sigurno utočište za ekstremiste, izjavila je danas premijerka Magdalena Anderson.

Nastojeći da pridobije podršku Turske za članstvo svoje zemlje u NATO Anderson je danas obećala da neće dozvoliti da Švedska postane „bezbedno utočište za teroriste“.

Turska je blokirala kandidature Švedske i Finske za pridruživanje zapadnoj vojnoj alijansi, optužujući ih da kriju neprijatelje Ankare, uključujući članove zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), prenosi Rojters.

Dve nordijske zemlje podnele su prošlog meseca zbog rata u Ukrajini zahtev za pridruživanje NATO, što se smatra jednom od najvećih promena u evropskoj bezbednosnoj strukturi poslednjih decenija.

„Švedska najoštrije osuđuje terorizam. Nedvosmisleno smo posvećeni borbi protiv terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama“, rekla je Anderson novinarima nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu.

Ona je istakla da je stav Švedske u vezi sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK) kristalno jasan.

„PKK je na EU listi terorističkih organizacija i Švedska je smatra takvom“, rekla je Anderson i dodala da je na snazi novi i strožiji antiteroristički zakon.

Ona je podvukla da nadležni u Švedskoj intenzivno rade na proterivanju osoba koje bi mogle predstavljati bezbednosnu pretnju, navodeći da je u postupku značajan broj slučajeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar