Ankete: Klintonova i dalje u prednosti nad Trampom

Kandidatkinja Demokratske stranke za predsednika SAD Hilari Klinton i dalje je u anketama u blagoj prednosti u odnosu na republikanskog rivala Donalda Trampa, a poboljšane su joj i šanse za pobedu na izborima za tri dana.

Po portalu Rilklirpolitiks (RealClearPolitics), koji računa prosek objavljenih anketa, prednost Klintonove nad Trampom u anketama iznosi prosečno 1,8 odsto, što je za 0,1 odsto više nego juče, ali je u anketama koje uzimaju u obzir i nezavisne kandidate Gerija Džonsona i Džil Stajn, njena prednost 2,3 odsto, dok je juče bila 2,6 odsto.

Šanse Klintonove da pobedi na izborima 8. novembra danas su procenjene na 78,2 odsto, što je za 3,2 odsto više nego juče.

Po anketi El-Ej Tajms/Ju-Es-Si trekinga, Tramp je u prednosti za pet odsto u odnosu na Klintonovu, što je za jedan odsto više nego juče.

Anketa Aj-Bi-Di/Ti-Aj-Pi-PI trekinga pokazala je da su Klintonova i Tramp izjednačeni kada se uzmu u obzir i nezavisni kandidati, ali je u istoj anketi, kada se posmatra samo duel kandidata demokrata i republikanaca, Klintonova u prednosti tri odsto, odnosno za dva odsto više nego juče.

Klintonova u odnosu na Trampa ima za 1,2 odsto bolje šanse u državi Floridi, jednoj od ključnih za izbornu pobedu, dok je Tramp danas u neznatnoj prednosti u drugim ključnim državama Severnoj Karolini i Nevadi za 0,8, odnosno dva odsto.

Tramp u te tri države mora da pobedi da bi imao šanse za pobedu, ali čak i u tom slučaju mu je neophodna pobeda makar u još jednoj da bi dobio najmanje 270 elektora, koliko je potrebno za pobedu.

(Beta)

Ostavite komentar