U trendu

AP: Trampov mobilni telefon otvara bezbednosna pitanja

Američki predsednik Donald Tramp dao je broj svog mobilnog telefona svetskim liderima i pozvao ih da ga direktno pozovu, što je neobična praksa koja krši diplomatski protokol i zadaje brige o bezbednosti i tajnosti komunikacije prvog čoveka SAD, ocenjuje agencija AP.

Tramp je apelovao na lidere Kanade i Meksika da ga zovu direktno na mobilni, ali je samo kanadski premijer Džastin Trudo iskoristio njegovu ponudu, navode neimenovani zvaničnici američke administracije.

Predsednik SAD razmenio je brojeve i s novim predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, naveli su francuski zvaničnici, ali nisu precizirali da li Makron planira da iskoristi otvorenu liniju s Trampom.

Direktna komunikacija svetskih lidera mobilnim telefonima možda izgleda moderno, ali u diplomatskoj areni predstavlja kršenje diplomatskog protokola i otvara brojna bezbednosna pitanja, navodi AP.

Stručnjaci upozoravaju da je Trampova komunikacija, bez korišćenja neke od sigurnih telefonskih linija Bele kuće, ugrožena i lako dostupna za špijuniranje.

„Ako razgovarate preko otvorene linije svako ko ima mogućnost da prati takvu komunikaciju, to će sasvim sigurno i učiniti“, rekao je bivši savetnik Pentagona Derek Kolet.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike