U trendu

Arsić s ministrom spoljnih poslova Burundija

BEOGRAD – Potpredsednik Narodne skupštine Srbije Veroljub Arsić razgovarao je danas u Beogradu s ministrom spoljnih poslova Burundija Ezekjelom Nibižirom.

Kako je saopšteno iz srpskog parlamenta, Arsić je ukazao na tradicionalno dobre odnose dve zemlje koji datiraju još iz perioda bivše Jugoslavije i zajedničkih aktivnosti u Pokretu nesvrstanih zemalja i izrazio nadu da će se ovako dobri odnosi razvijati i u budućnosti.

On je izrazio zahvalnost Republici Burundi na povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, odnosno na poštovanju teritorijalnog suvereniteta Srbije, i istakao da takav stav govori o tome da Burundi poštuje principe međunarodnog prava i osnovna načela UN.

Arsić je upoznao ministra Nibižira sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji i tim povodom istakao da se Srbija sve vreme zalaže za konstruktivni dijalog Beograda i Prištine, ali da poslednji događaji ne idu u prilog dijalogu. Ukazao je na kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN od strane privremenih institucija u Prištini formiranjem tzv. vojske Kosova i uvođenjem protivpravnih taksi od 100 odsto na robu koja stiže iz Srbije.

Ministar spoljnih poslova Burundija Ezekjel Nibižira istakao je da je ta zemlja uvek bila na strani Srbije i da je zbog toga i povukla odluku o priznavanju nezavisnosti tzv. Kosova, i dodao da je Burundi uvek protiv secesije. Nibižira je naveo da su prethodne posete i razgovori sa visokim zvaničnicima Srbije bili uspešni i izrazio nadu za unapređenje sveukupnih odnosa dve zemlje.

Sagovornici su se složili da se razmenom poseta parlamentaraca dve države i kroz Poslaničke grupe prijatel?stva mogu unaprediti parlamentarni odnosi. Arsić i Nibižira su ukazali na važnost zastupanja zajedničkih interesa u međunarodnim organizacijama kao i na značaj ekonomske saradnje koju je neophodno nadograditi, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.