U trendu

Bankarska grupa BNP Pariba optužena za saučesništvo u genocidu u Ruandi

Odredjene su francuske sudije koje će voditi istragu o optužbama protiv bankarske grupe BNP Pariba da je finansirala kupovinu oružja za paravojne formacije naroda Hutu u Ruandi tokom genocida u toj zemlji 1994, naveo je izvor blizak slučaju.

Sudska istraga je otvorena 22. avgusta za „saučesništvo u genocidu i saučesništvo u zločinima protiv čovečnosti“ i poverena sudijama za genocid i ratne zločine Višeg suda u Parizu, gde su se već bavili sa oko 25 slučajeva povezanih s genocidom u Ruandi, potvrdjeno je u pariskom tužilaštvu.

Tri nevladine organizacije optužuju grupu BNP Pariba da je u junu 1994. dozvolila „finansiranje kupovine 80 tona oružja“ za paravojne formacije Hutua usred genocida nad narodom Tutsi i uprkos embargu koji su uvele UN.

Ponašanje francuskih vlasti tokom tog krvoprolića je oduvek bilo predmet kontroverzi i sudskih bitaka, a ovo je prvi put da se neka francuska banka nalazi u središtu sumnji za saučesništvo.

Tužitelji tvrde da je BNP Pariba 14. i 16. juna 1994. dozvolila transfer više od 1,3 miliona dolara sa računa Nacionalne banke Ruande na švajcarski račun južnoafričkog posrednika u trgovini oružjem Vilema Tercijusa Elersa.

Dan kasnije su Elers i Hutu pukovnik Teonest Bagosora, kasnije osudjen od Medjunarodnog krivičnog suda za Ruandu, na Sejšelima dogovorili kupovinu 80 tona oružja koje je potom stiglo u Gisenji u Ruandi preko aerodroma Goma u tadašnjem Zairu, navode tri NVO.

Počevši od aprila 1994, za oko 100 dana je u Ruandi ubijeno oko 800.000 ljudi, najvećim delom manjinskih Tutsija. Krvoproliće je podstakla pogibija predsednika Živenala Habjarimane, Hutua, čiji avion je bio oboren.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar