U trendu

Barselona i posle napada ne želi da uvede OVU novinu u centru

Vlasti Barselone našle su se na udaru kritika jer nisu postavile betonske stubiće u pešačkoj zoni ulice Las Ramblas, gde se dogodio teroristički napad, ali gradonačelnica Ada Kolau i dalje insistira da to neće biti učinjeno.

U štampi i na društvenim mrežama pojavili su se zahtevi da gradonačelnica podnese ostavku, jer je ignorisala preporuke policije da se postave takve barijere, što je moglo da spreči napad vozilom, kakav je izveden u četvrtak.

Ada Kolau je, međutim, izjavila da neće postavljati zaštitne stubiće duž gradskih ulica.

„Nemoguće je napuniti grad stubićima. To je upravo ono što žele teroristi, da živimo među stubićima“, rekla je Kolau nakon upisivanja u knjigu žalosti i dodala da želi da Barselona bude slobodan grad, prenosi AFP.

Prema njenim rečima, zaštitne mere povremeno su se postavljale tokom koncerata, proslava i drugih događanja.

Španski ministar unutrašnjih poslova preporučio je gradovima da podignu bezbednosne barijere na prometnim mestima, ali su je savet bezbednosti, sastavljen od predstavnika države, regionalnih i gradskih vlasti, glasao protiv takvog rešenja Las Ramblas.

„Tamo već postoji dosta struktura – drveće, klupe, kiosci, ulične lampe, a dodavanje još nečega sprečilo bi pristup vozilima hitne pomoći“, izjavio je portparol lokalnih vlasti.

Danas je španska vlada podigla je danas nivo bezbednosti na četvrti nivo od mogućih pet, ali je naredila i dodatne mere, poput jačanja bezbednosti na veoma frekventnim mestima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar