U trendu

Bavarska otvorila prvi centar za azilante sa Balkana

Bavarska je nedavno otvorila prvi centar za prijem azilanata sa Balkana s ciljem da se odbijeni što je moguće brže vrate u zemlje porekla, prenose nemački mediji, navodeći da će u tom centru, pored Ingolštata, biti smešteno oko 1. 500 ljudi.

To je prvi centar u Bavarskoj, ali i u Nemačkoj te vrste, namanjen samo balkanskim azilantima čiji se zahtevi praktično u sto odsto slučajeva odbijaju.

Sledeći centar biće, kako se najavljuje, otvoren u Bambergu.

U kabinetu bavarske vlade u Minhenu kaže se, prenose mediji, da bi kod neosnovanih zahteva za azil (kakvi su uglavnom oni koje podnose građani iz zemalja zapadnog Balkana) u roku od dve sedmice biti odlučeno o statusu, a proterivanje „sledi odmah i u kontinuitetu posle konačne odluke“.

Kada je reč o podnosiocima zahteva za azil sa Ballkana, koji u ukupnom broju zahteva učestvuju sa oko 40 odsto, nemački političari traže da se Albanija, Kosovo i Crna Gora proglase zemljama sigurnog porekla, kakvim su Srbija, Bosna i Makedonija već proglašene.

Statistika pokazuje da su građani Srbije u julu podneli ukupno 2. 377 zahteva za azil i tako se našli na trećem mestu, iza Sirije i Albanije, saopštilo je nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova podatke Savezne službe za migracije i izbeglice.

Broj zahteva za azil građana Srbije pokazuje tendenciju rasta, pošto je u maju bilo podneto 1.990, a u junu 2.240 zahteva, pokazuju podaci, prema kojima je u julu ukupno u Nemačkoj podneto 37.531 zahteva, što je za 93,2 odsto više nego u julu 2014. godine.

Iza Srbije se, po broju zahteva u julu mesecu nalaze Avganistan, Irak, Makedonija, Kosovo, Eritreja i Bosna.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je, povodom ovih najnovijih podataka, rekao da je Nemačka postala top destinacija za tražioce azila koji beže od rata i progona, ali i za one iz jugoistočne Evrope, uključujući Albaniju, Srbiju i Kosovo gde nema oružanih sukoba i čiji zahtevi nemaju šanse da budu pozitivno rešeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.