U trendu

Bela kuća: Sistemi CIA su zastareli

Američki predsednik Donald Tramp smatra da su sistemi CIA zastareli, saopštila je danas Bela kuća, nakon što je Vikiliks objavio veliku količinu dokumenata u vezi sa operacijama sajber špijunaže američke Centralne obaveštajne agencije.

„Tramp smatra da su sistemi u CIA zastareli i da se moraju modernizovati“, rekao je portparol Bele kuće Šon Spajser, par sati nakon što je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž kritikovao CIA da je „nesposobna“ jer je, kako kaže, čuvala sve hakerske tajne na jednom mestu, prenosi AFP.

U utorak je Vikiliks objavio oko 9.000 dokumenata za koje tvrdi da su deo ogromne količine podataka procurelih iz CIA, opisavši ih kao dosad najobimnije objavljivanje tajnih obaveštajnih podataka.

Dokumenta pokazuju da je CIA proizvela više od 1.000 štetnih kompjuterskih sistema – virusa i drugih programa koji mogu da se infiltriraju i preuzmu kontrolu nad ličnom elektronikom, tvrdi Vikiliks, dok je CIA danas optužila tu medijsku organizaciju da pomaže američkim rivalima i ugrožava bezbednost Amerikanaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.