Belgijski Univerzitet savetovao studentkinjama da nose dubok dekolte

Belgijski univerzitet izvinio se zbog poruka poslatih studentkinjama u kojima im se sugeriše da nose dubok dekolte na ceremoniji dodele diploma.

Poruke su mejlom poslate studentkinjama medicine na Slobodnom univerzitetu u Briselu, a u poruci je pisalo: „Iz estetskog ugla, za mlade žene je bolje da nose haljinu ili suknju, i lep dubok dekolte“, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

„Naravno, dame, ovaj savet nije obavezujuć“, pisalo je dalje u poruci.

Muškarcima je savetovano da na tom dogadjaju u junu nose odelo.

Bio obavezujuć ili ne, predlog je izazvao gnev gnev na društvenim mrežama. Univerzitet je putem Fejsbuka i Tvitera, u ime Medicinskog fakulteta, uputio izvinjenje svim studentkinjama koje su dobile tu poruku i saopštio da je savet bio neprikladan i protiv univerzitetskih vrednosti.

Fotografija sa sadržajem sporne poruke objavljena je na Fejsbuk stranici predvidjenoj „za ispovesti“ studenata tog Univerziteta, a stotine studenata su odgovorile, optužujući Slobodni univerzitet za seksizam, navodi Bi-Bi-Si.

Jedan od studenata je napisao: „Niko nema pravo da vam kaže kako bi trebalo da se osećate u svojoj koži. Niko nema pravo da vam govori kako da se oblačite. Niko nema pravo da vam govori kako da igrate svoju ulogu žene. Niko nema pravo da oduzima tu slobodu koja je stečena (i još se stiče) takvom teškoćom.“

Mejl je najverovatnije poslala žena pošto u sekretarijatu Univerziteta nema muškaraca, rekao je dekan Medicinskog fakulteta za belgijski RTL. On je potvrdio da nije u pitanju podvala i da je mejl zaista poslat i dodao da je takodje bio šokiran kada je saznao šta se desilo.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike