U trendu

Berbok: Osuda smrtne kazne Šarmadu, reakcija sledi

BERLIN – Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ocenila je danas „apsolutno neprihvatljivom“ smrtnu presudu koju je iranski sud izrekao Džamšidu Šarmadu, disidentu sa dvojnim nemačko-iransko državljanstvom.

Ona je dodala da će biti „jasne reakcije“ na tu presudu, ali nije iznela više detalja, preneo je AP.

Prema njenim rečima, Šarmad nije imao „čak ni početak pravičnog suđenja“, a konzularni pristup i pristup suđenju bili su onemogućeni.

Berbokova je dodala da je Šarmad uhapšen „pod krajnnje upitnim okolnostima“.

Rojters jepreneo da je ona, takođe, pozvala vlasti u Teheranu da se uzdrže od izvršenjna smrtne kazne i da isprave nedostatke u pomenutom sudskom procesu, preneo je Rojters.

Iranski pravosudni organi osudili su na smrt iransko-nemačkog državljanina, lidera Kraljevske skupštine Irana (Tondar), Džamšida Šarmahda, pod optužbom za organizovanje bombaških napada u Iranu, objavila je danas pravosudna novinska agencija Mizan.

Iran optužuje Šarmahda, koji takođe ima prebivalište u SAD, da je na čelu promonarhističke grupe optužene za smrtonosni bombaški napad 2008. godine i planiranje drugih napada u zemlji.

Na presudu se može uložiti žalba Vrhovnom sudu, prenela je agencija Mizan.

Šarmahdovo hapšenje najavljeno je 2020. godine u saopštenju ministarstva obaveštajnih službi u kojem je opisan kao, kako se navodi, „kolovođa terorističke grupe Tondar, koji je upravljao naoružanim i terorističkim aktima u Iranu iz Amerike“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.