U trendu

Berzina: NATO u Londonu prošao neočekivano dobro

BRISEL – Severeno atlantska alijansa obeležava 70 godina postojanja u atmosferi neslaganja čak i povišenih tenzija među nekim saveznicima, ali mimoilaženja u stavovima članica bilo je i ranije, a NATO je uvek uspevao da nađe zajenički interes i ostane osnovni bezbednonosni okvir za EU, ali i šire, ocenjuje Kristine Berzina, iz Nemačkog Maršalovog fonda u Briselu.

”NATO je veoma otporna institucija. Alijansa je prebrodila Hladni rat, prošla kroz period izazova u oblasti borbe protiv terorizma, prilađođava se novim tehnološkim izazovima u sajber oblastima. Ni jedna od ovih tranzicija nije bila laka i jednostavna, ali NATO je konstano uspevao da to prevaziđe i ostao je korisan za sveznike kao način pritupanja izazovima”, kaže Berzina.

Berzina u razgovoru za Tanjug ocenjuje da je samit NATO u Londonu prošao ”neočekivano dobro” obzirom na tenzije koje su postojale pred sastanak lidera država članica Alijanse.

Neka pitanja koja su potresala Alijansu, kao što je pitanje izdvajanja za finasiranje odbrane saveznika, rešena su pred samit u Londonu tako što se povećao broj članica koje za odranu izdavju 2 procenta BDP.
” Ovoga puta novac i finasiranje NATO nisu bili problem kao ranijih godina, čime je posebno bio zadovoljan predsednik SAD Donald Tramp koji je to proglasio za svoju pobedu“, kaže ona.
Sa druge starane, dodaje, predsednik Turske Ređep Tajip Erdogan odustao je od blokade plana za odbranu Baltika i Poljske iako nije dobio traženu podršku saveznika za stavljanje kurdske YPG na listu terorističkih organizacija.
Varnice koje su letele među liderima zemja saveznika u Londonu ”varnice” letele a, na liniji Tramp – Makron, Makron- Erdogan, Tramp – Trudo, smatra ona, više su bile izraz ”ličnosti i pristupa nekih lidera nego integriteta Alijanse”.

Ona smatra da je zahtev francuskog predsednika Emanuela Makrona za reviziju strategije NATO dobrodošao i da to neće predstavljati problem za Alijansu

”Alijansi već odavno potrebna revizija strategije kada je reč o prioritetima, a već je najavljeno da će se time baviti generalni sekretar NATO, ministri spoljnih poslova i eksperti uz konsultacije sa saveznicima”, kaže Berzina.

Ona ocenjuje da veći problem može predstavljati Makronov zahtev za resetovanjem odnosa sa Rusijom i ukazuje da to nije u skladu, ni sa trenutnom politikom EU kada je reč o situaciji u Ukrajini i sankcijama prema Rusiji.
”Svaki od saveznika ima pomalo drugačiju poziciju kada je reč o Rusiji ili Kini. Tu se prepliću strateško bezbednosna zabnutosti i ekonomski interesi. Pitanje je da li će moći da se govori jednim glasom kada postoje različita pitanja u oblasti trgovinskih odnosa Kine i zemlja članica NATO. To se odnosi i na ekonomske veze sa Rusijom”, objašanjava Berzina.

Dosadašnji rezultati Alijasne su dobri, kaže, i govore u prilog činjenici da će NATO nastaviti da bude garant bezbednosti i relevantan faktor u budućnosti.

”Neće biti uvek jednostavno i lepo, ali obično na kraju se savez isplati”, zaključuje Berzina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.