U trendu

Bitka za središte Islamske države: Džihadisti u panici, koriste ljude kao štit

Militanti Islamske države polako se spremaju za ‘bitku svih bitaka’. Prestolnica tzv. kalifata, sirijski grad Raka, poslednjih dana je na strahovitom udaru francuskih i ruskih snaga i čelni ljudi IS-a sve su uvereniji kako uskoro sledi kopnena ofenziva na srce islamske kvazi-države, piše AP.

Bivši stanovnik Rake kaže kako se džihadisti već uveliko spremaju za napad i već poduzimaju mere za obranu grada.

– Skrivaju se u civilnim naseljima. Tako obične ljude koriste kao živi štiti, a usput ih i sprečavaju da pobegnu iz grada. Severni sirijski grad u kojem živi oko 350.000 ljudi, od napada u Parizu živi u velikom strahu.

Napadi Francuza i Rusa pojačavaju se iz sata u sat, a samo u poslednja 72 sata ubijeno je 33 militanta IS-a.

– Građani nisu previše zabrinuti zbog smrti militanata, već zbog činjenice da se vrlo lako može dogoditi da ostanu zarobljeni u Raki. Svi iščekuju kopnenu akciju Amerikanaca, Kurda, Francuza i Rusa, ali pitanje je šta će biti sa civilima – rekao je čovek, koji je nekako uspeo da pobegne iz Rake.

On je aktivista i usko sarađuje sa organizacijom i hrabrim ljudima koji su ostali u Raki, ali i dalje izveštavaju o tome šta se dešava u Islamskoj državi.

Potpomognuti američkim avionima, a u poslednje vreme ruskim i francuskim, već su zauzeli manje gradove severno i istočno od Rake. Nakon napada u Parizu, ti napadi su se još pojačali i u ovom trenutku Islamska Država proživljava najteže trenutke nakon uspostave tzv. kalifata.

Prema rečima iračkih obaveštajaca, pariški napadi upravo su isplanirani u Raki, gde su napadači prošli i specijalne treninge uoči odlaska u Francusku. Američki šef diplomacije Džon Keri je nagovestio da će se veća pozornost usmeriti prema Raki, prenose mediji.

– Zna se gde su isplanirani napadi na Pariz, Bejrut, Ankaru i ruski avion u Egiptu. Logično je da ih jače udarimo na mjesto gde planiraju te zločine – rekao je Keri nakon sastanka sa predsednikom Francuske Olandom.

Svi suparnici IS-a svesni su da će to biti dugotrajna i teška bitka, jer sam grad leži na reci Eufrat, i okružen je poljima i kanalima koji će poslužiti džihadistima za sakrivanje. Aktivisti iz Rake tvrde da su militanti pojačali odbranu grada pre mesec dana, nakon što su kurdsko-arapske grupe pokrenule veliku ofanzivu. U isto vreme izdali su razglas da je najstrože zabranjeno napuštanje grada.

– Bojimo se da će civile koristiti kao žive štitove. U gradu vlada neopisiv strah – rekao je aktivista, koji se služi imenom Kaled.

– Militanti su panici zbog vazdušnih napada. Kreću se samo sporednim ulicama i po noći ne koriste automobile. Pogotovo su preplašeni, nakon što su Džihadi Džona razneli nasred puta – rekao je Kaled, dok je njegov saradnik, koji danas živi u Turskoj dodao: – Na ulicama koje idu prema Raki, militanti su iskopali niz tunela i bunkera. Ceo grad su okružili gumama i bačvama punim benzina, koje će u slučaju napada zapaliti.

Kurdski aktivista Mustafa Bali je na kraju zaključio. – Osvajanje Rake će biti početak kraja Islamske države. Ali treba nam internacionalna pomoć, sami sve ne možemo. Biće to jako dug rat…

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.