U trendu

Bivša gerila u Kolumbiji sada politička stranka

Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARK), najvažnija gerilska snaga u toj zemlji koja je u novembru 2016. potpisala mirovni sporazum sa vladom, sada je postala politička stranka.

„Ostavili smo oružje da bismo se bavili politikom mirnim i legalnim putem. Želimo da izgradimo drugačiju zemlju“, rekao je lider FARK-a Rodrigo Londonjo poznatiji kao Timošenko.

„Ne oklevamo da pružimo ruku u znak pomirenja i izvinjenja, jer želimo Kolumbiju bez mržnje, koja promoviše mir i bratsku ljubav“, rekao je Londonjo.

Nova stranka će imati istu skraćenicu FARK ali će umesto Revolucionarne oružane snage Kolumbije (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) biti Zajednička revolucionarna alternativna sila (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun).

Sporazumom koji su gerilci potpisali sa vladom predsednika Kolumbije Huana Manuela Santosa, posle četiri godine pregovora okončan je sukob koji je trajao 53 godine. Oko 7.000 boraca FARK-a je predalo oružje pod nadzorom UN.

FARK je bila marksističko-lenjinistička organizacija, osnovana kao oružano krilo Komunističke partije koja je vodila oružanu borbu protiv kolumbijskih vlasti od 1964. godine, a glavni ciljevi su joj bili veća prava seljaka i borba protiv imperijalizma.

Tokom višedecenijskog sukoba, u Kolumbiji je poginulo 260.000 ljudi, oko 60.000 je nestalo, a više od sedam miliona napustilo je svoje domove.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.