U trendu

Bivši Sarkozijev savetnik osuđen zbog poreske prevare

Bivši savetnik nekadašnjeg predsednika Francuske Nikolasa Sarkozija Boris Boajon osuđen je danas zbog poreske prevare i pranje novca nakon što je uhvaćen u pokušaju da iznese na stotine i hiljade evra iz Francuske.

On je osuđen na godinu dana uslovne zatvorske kazne i zabranjeno mu je da se bavi javnim poslom u narednih pet godina, prenosi AFP.

Carinici su 47-godišnjeg Boajona zaustavili na železnčkoj stanici u julu 2013. pre nego što se ukrcao na voz za Belgiju sa prtljagom u kome je nosio 350.000 evra (400.000 dolara) i 40.000 neprijavljenih dolara.

Sud je u petak naložio zaplenu njegovih sredstava i plaćanje carinske kazne od 95.036 evra, kao i plaćanje od 30.000 evra francuskoj vladi za poreske prevare.

Boajon, koji je bio Sarkozijev ambasador u Iraku u periodu od 2009. do 2011. godine, osuđen je i zbog neizvršenja finansijskog transfera unutar Evropske unije od preko 10.000 evra.

Bivši diplomata tvrdio je da je novac zaradio kao posrednik za iračku kompaniju, uglavnom u okviru projekata javnih radova, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.