U trendu

Blinken: Tražimo alternativu ako Rusija blokira mandat EUFOR

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Etoni Blinken rekao je danas na sednice Odbora za spoljne poslove Senata SAD da deli zabrinutost senatorke Džin Šejhin, koja je nedavno boravila na Zapadnom Balkanu, o tome da postoji šansa da Ruska Federacija blokira produženje mandata misije EUFOR u Bosni i Hercegovini

Komentarišući posetu američkih senatora zemljama Zapadnog Balkana, Blinken je naglasio da su međunarodne snage potrebne Bosni i Hercegovini kako bi se obezbedili mir i stabilnost.

„U slučaju da Savet bezbednosti zbog blokade Rusije ne bude u mogućnosti da obnovi mandat koji ističe u novembru, moramo da imamo rezervnu opciju“, poručio je Blinken, prenosi Kliks.ba.

On je ocenio da je zbog situacije u Ukrajini neophodno pružiti podršku zemljama Zapadnog Balkana.

„Mislim da generalno situacija s ruskom agresijom na Ukrajinu naglašava važnost hitne integracije svih zemalja Zapadnog Balkana u EU. To je nešto što ćemo podržavati na različite načine i u budućnosti“, zaključio je Blinken.

Delegacija američkih senatora, koju su činili članovi Odbora za spoljne poslove Kris Marfi i Džin Šejhin i član Odbora za oružane snage Tom Tilis, boravili su prošle nedelje u poseti zemljama Zapadnog Balkana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar