U trendu

Blumberg: Pobeda Čaputove udarac evroskepticima

BRATISLAVA – Pobeda Zuzane Čaputove na predsedničkim izborima u Slovačkoj najavljuje, makar u toj državi, snažnu podršku za liberalne i demokratske vrednosti, kao i bes prema tradicionalnim strankama u Slovačkoj, za koje važi da su izgubile dodir sa običnim ljudima, piše Blumberg.

To se, kako navodi agencija, dešava u trenutku dok se desničari od Poljske pa do Italije spremaju za „ustanak“ protiv daljih integracija i inkluzivnih evropskih politika.

Pobedom Čaputove nanesen je i udarac nacionalističkim i evroskeptičkim političkim silama u Slovačkoj koje su planirale da izmene način na koji Evropska unija deluje, navodi Blumberg.

Čaputova, 45-godišnja razvedena majka dvoje dece i prvi ženski predsednik Slovačke, obezbedila je 58 odsto glasova, dok je njen protivkandidat, dugogodišnji diplomata i potpredsednik Evropske komisije iz partije Smer osvojio 42 odsto.

Ona je, kako je opisuje agencija Blumberg, politički početnik i bila je relativno nepoznata do kraja prošle godine, kada je „uzjahala talas“ besa javnosti zbog ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice, zbog kojih su izbili najveći antivladini protesti još od pada Gvozdene zavese.

Blumberg ocenjuje da je pobeda Čaputove sušta suprotnost pomaku prema nacionalizmu koji je primećen u Poljskoj i Mađarskoj, a čiji su se lideri našli pod kritikama EU zbog podrivanja evropskih demokratskih vrednosti.

„Možete da uđete u političko takmičenje sa sopstvenim mišljenjem, bez podlaganja populizmu“, rekla je Čaputova nakon pobede.

Blumberg podseća da je pozicija predsednika u Slovačkoj većinski ceremonijalna funkcija, ali i da nosi ključne odgovornosti kao što je izdavanje mandata za formiranje vlade i postavljenje sudija i drugih zvaničnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.