U trendu

Bolton: Kina da razmisli, još su sveža secanja na Tjenanmen

VAŠINGTON – Kina treba da razmisli o potezima koje povlači u vezi sa dogadajima u Hongkongu, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuce Dzon Bolton.

Bolton je za Glas Amerike rekao da „i dalje sveža secanja na represiju kineskih vlasti na Trgu Tjenanmen i vapaj kineskih građana za slobodom i demokratijom“.

Upitan nameravaju li SAD nešto da ucine povodom situacije u Hongkongu, nekadašnjoj britanskoj koloniji koja se od 1997. godine nalazi pod kontrolom Kine, gradu u kome vec mesecima traju protesti protiv vlasti bliske zvanicnom Pekingu, Bolton je pozvao na stišavanje tenzija.

“Znate da je Kina optužila SAD da je uzrok tih demonstracija. Demonstrante su povezali sa nama i istovremno su u javnost puštali licne informacije o našim, americkim diplomatama, u Hongkongu. Potrebno je da se sa time prekine“, naveo je Bolton.

On je istakao da Kinezi treba da porazmisle o potezima koje povlače jer se ljudi u Americi secaju Trga Tjenanmen.

„Secaju se slike čoveka koji stoji ispred reda tenkova, kao i vapaja kineskih građana za slobodom i demokratijom. Sveže su uspomene na represiju kineskih vlasti 1989. godine i bila bi velika greška stvoriti slicna secanja u Hongkongu”, rekao je Bolton.

On je dodao da se nada da kineski predsednik Si Đinping o koracima koje ce preduzeti.

„Uočljiv je duh slobode građana Hongkonga. Ono što SAD očekuju je da Kina poštuje sporazum koji je sklopila sa Ujedinjenim Kraljevstvom kada je Hongkong vracen pod kontrolu Kine. Jedna država – dva sistema. To bi znacilo da nakon primopredaje Hongkong zadrži jedinstveni sistem i slobode koje datiraju iz vremena Britanaca. Ako se taj dogovor bude prekršio to prerasta u znacajan problem kredibiliteta Pekinga“, naveo je Bolton.

(Tanjug)

Napišite komentar