U trendu

Bošnjakovski: Vlast se ne meša u rad sudske vlasti

SKOPLJE – Makedonska vlada se ne meša u radu sudstva, već podržava akte sa kojima se definiše pomirenje, rekao je danas portparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski, te naveo da neće biti amnestija za organizatore i za sve one koje su učestvovali ili izvršili nasilje 27. aprila prošle godine u Sobranju, prenosi MIA.

„U Makedoniji su u toku istorijski procesi koji imaju jedan i jedinstven cilj a to je integracija države u NATO i EU. Ovo su procesu koji pokreću Makedoniju napred“, istakao je Bošnjakovski.

Kako on kaže, poslanici iz vladajuće većine i deo opozicije su prihvatili inicijativu koju je predložio predsednik vlade Zoran Zaev, te je u Sobranju formirano Interparlamentarno telo za integraciju, reforme i pomirenje.

„Kao što smo više puta istakli, vlada podržava akte sa kojima će se definisati pomirenje, koje će jasno razgraničiti nasilje, fizičko nasilje i organizaciju nasilja tog 27. aprila“, rekao je Bošnjakovski.

On smatra da takve političke odluke nose političku odgovornost, ali da je bitno da ne postoji mešanje u sudsku vlast, niti će ga biti.

„Cilj ovog zakona je da omogući pomirenje unutar najvišeg organa u Makedoniji, odnosno Sobranja“, napominje Bošnjakovski“, zaključio je Bošnjakovski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.