U trendu

Božićne dekoracije u predgrađu Damaska posle više godina

DAMASK – Prvi put posle više godina, božićne dekoracije osvanule su u predgrađu Damaska koje je bilo linija fronta u sirijskom ratu dok vladine snage nisu uklonile i poslednje preostale pobunjeničke enklave u prestonici ranije ove godine.

„Pripreme za Božić ove godine su više nego odlične. Nema više granata“, kaže Hana al-Sad, vlasnica prodavnice u četvrti Kasa koja je često bila granatirana iz susedne oblasti Džobar, prenosi Rojters.

Trg Abisijen, na koje su granate svakodnevno padale, i obližnji delovi grada ukrašeni su svetiljkama i božićnim jelkama, dok se muzičari s lokalnom grupom izviđača pripremaju za božićni marš kakav godinama nije viđen.

„Presrećni smo. Deca sada mogu ponovo da dođu u crkvu bez brige za svoju bezbednost, a njihovi roditelji se osećaju mnogo mirnije“, kaže Alin Drubi, muzičarka koja prati izviđače, a vežba u crkvi na Abisijenu.

Stanovnica četvrti Kasa Abir Ismail seća se da prošle godine u ovo vreme nisu smeli ni da hodaju ulicama.

„Nismo imali ni struje, a kamoli božićne dekoracije“, kaže ona, izražavajući zadovoljstvo zbog ukrašenih ulica i kuća ove godine.

Istočni deo Damaska bio je na udaru pobunjeničkih granata dok vladine snage nisu povratile kontrolu nad regionom Guta tokom ofanzive uz podršku Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.