U trendu

Bregzit bez sporazuma je rizik da se Britanija raspadne

LONDON – Vlada britanske premijerke Tereze Mej upozorena je da, u slučaju Bregzita bez sporazuma, postoji realan rizik od raspada Velike Britanije, pri čemu bi sve četiri nacije krenule svojim putem.

Dejvid Lidington, de fakto zamenik britanske premijerke, rekao je ministrima da mogućnost neuređenog izlaska iz EU „pojačava“ izazov da Velika Britanija ostane zajedno, preneo je „Fajnenšel tajms“.

Lidington je upozorio da pokret za nezavisnost u Škotskoj predstavlja „značajan i urgentan politički izazov“, koji bi se povećao ako bi Škotska nacionalna stranka obezbedila većinu na izborima 2021. godine.

U vladinom dokumentu, u koji je Fajnenšel tajms imao uvid, Lidington je naveo da je nedavno povećanje podrške socijal-demokratskoj partiji u Velsu „Plaid Cajmru“, potvrdilo da „ne mogu biti zadovoljni odnosom Velsa prema Uniji i nezavisnosti“.

U velikom upozorenju o uticaju Bregzita na Severnu Irsku, Lidington je ukazao na zahteve za „glasanjem o granici“ koje bi mogla da dovede do ujedinjenja Irske, naročito jer umerene glasače privlači socijalna liberalizacija u Irskoj.

„Bregzit bez sporazuma, koji bi tražio da se nužno uvede direktna uprava Londona nad Severnom Irskom, dodatno bi zaoštrio situaciju“, naveo je Lidington.

Ministri su slušali u tišini Lidingtona dok je ispitivao stanje nacije, sa jasnim upozorenjem budućem premijeru, najverovatnije Borisu Džonsonu, da ne ugrozi „integritet“ zemlje.

Lidington je rekao vladi da su nedavna istraživanja pokazala da su Englezi ravnodušni prema Uniji, dok se u Velsu, gde se zahtevi za nezavisnošću uglavnom prigušuju, raspoloženje menja.

On je rekao da u Velsu sve više raste percepcija da vlada Velike Britanije nije podržala ključne industrije, upozoravajući da su nedavne odluke „Hitačija“ da obustavi rad na Vilfa nuklearnoj elektrani i odluku Forda da zatvori svoju fabriku Bridžend pokrenule taj osećaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.