U trendu

Britanci potpuno podeljeni dva dana uoči referenduma

Potpuno je neizvesno kakav će ishod imati referendum o članstvu Britanije u Evropskoj uniji, koji se održava u četvrtak, pošto su, prema najnovijim anketama, Britanci u gotovo jednakom broju podržavaju i ostanak i odlazak iz Unije.

Vreme za uveravanje glasača da glasaju za jednu ili drugu opciju ističe, pa će u areni „Vembli“ večeras biti održana debata između pristalica i protivnika Bregzita, pri čemu će kampanju za odlazak predvoditi bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson, a za ostanak sadašnji gradonačelnik Sadik Kan, prenela je agencija AFP.

Najnovije ankete ukazuju da je ishod referenduma krajnje neizvestan, pri čemu dve ankete pokazuju blagu prednost pristalica ostanka Britanije u EU, a jedna da su prednosti pristalice Bregzita.

Svi znakovi „ukazuju da će na referendumu presuditi tek mali broj glasova. Ishod je neizvestan. Britaniji želim sve najbolje“, napisao je politički analitičar Linton Krozbi za list „Dejli Telegraf“.

Ankete su sprovedene nakon ubistva britanske laburističke poslanice Džo Koks (41), koja je prošle nedelje ubijena na severu Engleske. Njen ubica, 52-godišnji Tomas Mer, izjavio je na sudu kad su od njega zatražili da kaže svoje ime „Smrt izdajicama, sloboda Britaniji“.

Desničarska i evroskeptična stranka UKIP je morala da promeni poster koji koristi u kampanji pošto je kritikovana da prethodni, koji prikazuje redove migranata koji idu preko Evrope, uz reči „tačka pucanja“, podstiče mržnju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.