Britanija razočarana presudom novinarima, traži oslobađanje

LONODON – Britanija je danas saopštila da je izuzetno razočarana presudom dvojici novinara Rojtersa koji su u Mjanmaru osuđeni na sedam godina robije zbog kršenja zakona o državnim tajnama, tražeći da oni neodložno budu oslobođeni.

Kako prenosi Rojters, London je ocenio da se ovom presudom podriva sloboda medija u Mjanmaru.

„Kao što je rekao naš ambasador u Burmi, koji je prisustvovao saslušanju, izuzetno smo razočarani presudom. Pozivamo na neodložno oslobađanje novinara. U svakoj demokratiji novinari moraju da imaju slobodu u obavljanju svog posla bez straha i zastrašivanja“, izjavio je portparol britanske premijerke Tereze Mej.

Sud u Mjanmaru osudio je danas dva novinara agencije Rojters na sedam godina robije zbog kršenja zakona o državnim tajnama, u slučaju koji je privukao veliku medijsku pažnju i koji mnogi vide kao test napretka ove zemlje jugoistočne Azije ka demokratiji.

Sud je saopštio da su novinari Va Lone (32) i Kjav Soe Oo (28) sakupljanjem i dobijanjem poverljivih dokumenata prekršili Zakon o zvaničnim tajnama koji datira još iz kolonijalnog doba.

Oni su osuđeni na sedam godina zatvora, a vreme koji su proveli u pritvoru – od 12. decembra – biće uključeno u trajanje kazne.

Novinari su rekli da su im dva policijska zvaničnika predala dokumenta 12. decembra u restoranu u severnom Jangonu neposredno pre nego što su ih drugi policajci uhapsili. Jedan policijski svedok izjavio da je to bila zamka za novinare.

Nakon izricanja presude, američki ambasador u Mjanmaru Skot Marsijel izrazio je žaljenje zbog novinara i njihovih porodica, ali i zbog Mjanmara.

„Ovo je duboko uznemiravajuće za svakoga ko se ovde toliko bori za slobodu medija“, rekao je Marsijel, dodavši da bi trebalo postaviti pitanje da li će ovaj proces povećati ili, pak, umanjiti poverenje naroda Mjanmara u pravosudni sistem zemlje.

Razočaranje presudom izrazio je i britanski ambasador u Mjanmaru Den Čag, u ime britanske vlade, ali i u ime država članica EU.

„Sudija je, očito, ignorisao dokaze i mjanmarski zakon. Ovom presudom je zadat ogroman udarac vladavini prava“, rekao je Čag.

Na presudu je reagovao i koordinator UN za humanitarnu pomoć u Mjanmaru Knut Ostbi, koji je izjavio da je sloboda medija suštinski važna za mir, pravosuđe i ljudska prava za sve.

„Razočarani smo današnjom sudskom odlukom. Ujedinjene nacije su snažno pozivale na oslobađanje novinara Rojtersa i poštovanje njihovog prava na ostvarivanje slobode izražavanja i informisanja“, rekao je Ostbi, dodavši da bi dvojici novinara trebalo omogućiti da se vrate svojim porodicama i nastave novinarski rad.

Glavni urednik britanske agencije Stiven Adler izjavio je da je danas „tužan dan za Mjanmar, novinare Rojtersa i medije u celom svetu“.

„Ovo je veliki korak unazad u tranziciji Mjanmara ka demokratiji“, istakao je Adler, pozvavši mjanmarsku vladu da hitno ispravi ovu grešku.

On je naveo i da Rojters neće čekati da dva novinara te agencije trpe nepravdu, već da će u narednim danima osmisliti dalje korake u cilju njihovog oslobađanja, uključujući zahtev za pomoć na međunarodnom forumu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.