Britanska kraljevska porodica progovorila o intervjuu Harija i Megan

Britanska kraljevska porodica je večeras saopštila da će veoma ozbiljno pristupiti problemima s kojima su se suočavali princ Hari i njegova žena Megan i da je sa tugom primila te informacije.

Saopštenje koje je večeras objavila Bakingemska palata prvi je komentar kraljevske porodice posle dvočasovnog televizijskog intervjua Harija i Megan u emisije Opre Vinfri, u kojoj je vojvotkinja od Saseksa izmedju ostalog otkrila da se suočavala sa rasizmom i lošim tretmanom dok je bila u kraljevskoj porodici.

„Pokrenuta pitanja su zabrinjavajuća, naročito ona u vezi s rasom. Iako se neka sećanja mogu razlikovati, ona se shvataju veoma ozbiljno i porodica će se baviti njima u privatnosti“, navodi se u saopštenju u ime kraljice Elizabete Druge.

U saopštenju se navodi i da će „Hari, Megan i (njihov sin) Arči uvek biti veoma voljeni članovi porodice“.

Bakingemska palata često pokušava da izbegne uplitanje u kontroverze ćutanjem, ali su optužbe koje je Megan iznela bile previše štetne po kraljevsku porodicu da je ona morala da odgovori.

Intervju, emitovan u nedelju u SAD, a dan kasnije u Velikoj Britaniji, pogodio je kraljevsku porodicu i podelio ljude širom sveta.

Dok mnogi navode da iznete optužbe ukazuju na potrebu za promenom unutar Bakingemske palate, drugi su kritikovali Harija i Megan zbog verbalnog napada u trenutku dok je 99-godišnji princ Filip, deda vojvode od Saseksa, i dalje u bolnici zbog problema sa srcem.

Megan je u intervjuu rekla da je pomišljala na samoubistvo jer se osećala veoma izolovano i jadno u kraljevskoj porodici, i da joj je, kada je tražila mentalnu pomoć, osoblje Bakingemske palate reklo da nije plaćeni službenik.

Kazala je i da je jedan član kraljevske porodice u razgovoru s Harijem izrazio „zabrinutost“ zbog moguće boje kože njihovog tada još nerodjenog deteta.

Opra Vinfri je kasnije kazala da je Hari, dok je kamera bila isključena, rekao da taj član porodice nije ni kraljica Elizabeta ni princ Filip, čime je podstakla brojne spekulacije o tome ko je u pitanju.

Hari je u intervjuu naveo da su pritisci kojima je par bio izložen pokvarili njihov odnos sa njegovim ocem i bratom, princom Čarlsom i princom Vilijamom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.