U trendu

Britanski poslanici o Trampovoj poseti, protest ispred parlamenta

Britanski poslanici raspravljali su danas o predlogu da se planirana poseta predsednika SAD Donalda Trampa spusti na niži nivo, dok je ispred parlamenta na hiljade ljudi protestvovalo protiv Trampa, prenosi AP.

Agencija navodi da su u uzavreloj poslaničkoj debati, za koju AP ocenjuje da će teško promeniti poziciju britanske vlade prema ovoj poseti, predstavnici opozicije nazivali Trampa mizoginom, osobom punom predrasuda i „mrzovoljnim detetom“, tvrdeći da će poseta koja je planirana kasnije ove godine poniziti Ujedinjeno kraljevstvo i kraljicu Elizabetu Drugu, koja će biti zvanični domaćin šefu Bele kuće.

Navodi se da su poslanici konzervativaca, s druge strane, tvrdili da bi povlačenje poziva Trampu nanelo više štete.

Debata je bila posledica onlajn peticije koja je prikupila više od 1,8 miliona potpisa i u kojoj je navedeno da je poseta Trampa „sramota za kraljicu“. Druga tema debate bila je kontra-peticija Trampovih simpatizera koja je prikupila nešto više od 300.000 poseta.

Svaka peticija koja prikupi više od 100.000 potpisa podleže debati u parlamentu, ali odluke nisu obavezujuće.

Pri državnim posetama, lideri se dočekuju uz državnički tretman a obično borave u Bekingemskoj palati kao kraljičini gosti.

AP navodi da je tokom svojih 65 godina vladavine kraljica Elizabeta Druga primila mnoge lidere koje prati ne tako sjajna reputacija u zapadnom svetu, među kojima su i pokojni diktator Rumunije Nikolae Čaušesku i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je juče da bi Trampu trebalo uskratiti državnički tretman kada bude došao u posetu Velikoj Britaniji zbog „okrutne“ politike prema imigraciji.

Trampova poseta očekuje se kasnije ove godine, ali tačan datum još nije zakazan. Vlada je u saopštenju izjavila da Trampova poseta pokazuje koliko su bitni odnosi između SAD i Britanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.