U trendu

Britanski premijer želi sporazum sa EU o trgovinskim aranžmanima sa S. Irskom

LONDON – Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas da je „dao sve od sebe“ da se postigne novi post-Bregzit sporazum sa Evropskom unijom o trgovinskim aranžmanima sa Severnom Irskom, ocenjujući da je to od vitalnog značaja kako bi se ponovo uspostavila regularna podela vlasti u Severnoj Irskoj.

„Ima još nedovršenog posla oko Bregzita i želim da taj posao bude obavljen“, rekao je Sunak za list Sandej tajms, navodeći da se najava dogovora očekuje već u ponedeljak, preneo je Rojters.

Kao deo Bregzita, sporazuma iz 2020. godine o izlasku Velike Britanije iz EU, zvanični London je prihvatio dogovor sa Briselom poznat kao Severnoirski protokol koji je trebalo da obezbedi da se izbegne nametanje politički spornih proverakopnene granice Severne Irske u dužini od 500 kilometara.

Međutim, ovim protokolom je zapravo potvrđeno postojanje pomorske granice u Irskom moru za neke robe koje se izvoze iz Velike Britanije, jer se u Briselu smatra da je Severna Irska deo jedinstvenog tržišta Evropske unije.

Britanski premijer Sunak je rekao da će pokušati da otkloni zabrinutost oko najavljenog dogovora koju je zbog uticaja EU na Severnu Irsku izrazila Demokratska unionistička partija (DUP).

On je izrazio nadu u pozitivan ishod pregovora i dodao da će se tokom vikenda posvetiti rešavanju ovog pitanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar