Broj nastradalih u klizištu u Kolumbiji porastao na 193

Broj nastradalih u velikom klizištu na jugu Kolumbije porastao je na 193, a strahuje se da je nestalo čak 220 ljudi, objavio je predsednik zemlje Huan Manuel Santos najnoviji bilans.

Spasilački timovi u mestu Mokoa, gde je bujica izazvana obilnom kišom odnela kuće sa stotinama ljudi, primorani su bili da noćas po lokalnom vremenu prekinu traganje za nestalim zbog mraka i nastaviće sa prvim dnevnim svetlom.

Vlasti i stanovnici grada koji se nalazi izmedju planina duž kolumbijske južne granice proveli su jučerašnji dan vodeći računa o žrtvama i pokušavajući da nadju kuće pretvorene u gomilu šuta, i nestale ljude. Vlasti očekuju da će broj nastradalih rasti.

Tela nastradalih u klizištu koje se dogodilo u noći od petka na subotu stavljaju se u privremenu mrtvačnicu gde timovi lekara sudske medicine rade na identifikovanju žrtava.

Predsednik Santos je doputovao u Mokou juče i proglasio grad zonom katastrofe.

Avioni ratnog vazduhoplovstva prevezli su 19 pacijenata u jedan grad na severu i vlasti navode da će još 20 ljudi uskoro biti prebačeno.

Istovremeno se u pogodjen grad šalju lekovi i medicinska oprema gde se lekari u regionalnoj bolnici bore da savladaju ogromnu krizu.

Jaka kiša zbog meteorološkog fenomena „El Ninjo“, utiče nekoliko nedelja na region Anda, na severozapadu Latinske Amerike.

El Ninjo je izazvao poplave i u Peruu, gde je poginuo 101 čovek i više od 900.000 je ostalo bez krova nad glavom, a u Ekvadoru je 21 mrtav i 1.280 beskućnika.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike