U trendu

CG potrebni hitni koraci ka usklađivanju sa viznom politikom EU

BRISEL/PODGORICA – Evropska komisija (EK) upozorila je Crnu Goru i druge zemlje regiona da su potrebni hitni koraci ka usklađivanju sa viznom politikom EU.

„Putovanje bez viza između EU i Zapadnog Balkana i zemalja Istočnog partnerstva je značajno dostignuće. Sve zemlje nastavljaju da ispunjavaju uslove za bezvizni režim, ali su potrebni hitni koraci na usklađivanju sa viznom politikom EU“, navela je Tviter nalogu Evropske komisije.

Upozorenje zbog neusklađenosti po pitanju vizne politike sadržano je i u izveštaju Evropske komisije o Crnoj Gori iz oktobra ove godine.

Vizna politika Crne Gore još uvek nije u potpunosti usklađena sa listom EU zemalja čiji državljani je potrebna viza za EU. Naprotiv, 2021. i početkom 2022. Crna Gora je još više odstupila od preporučenog usklađivanja. Vlada je u maju 2022. odobrila privremeno izuzeće od viza za državljane Saudijske Arabije, koje važi od juna do septembra, sa ciljem da se nadoknadi pad turista koji dolaze iz Rusije i Ukrajine. Ukupno su državljani 13 zemalja – Jermenije, Kazahstana, Rusije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Kine, Kube, Ekvadora, Kuvajta, Turske, Katara, Kosova i Saudijske Arabije, izuzeti od zahtjeva za vize za kratkoročni boravak, bilo na sezonskoj osnovi ili za stalno“, piše u Izvještaju Evropske komisije, podseća portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.