U trendu

CG se prema inicijativama poput mini šengena odnosi pažljivo

PODGORICA – Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je danas da se ta zemlja prema inicijativame poput „malog Šengena“ odnosi pažljivo jer, kako je rekao, svaka inicijativa treba da ubrzava evropski proces integracije, a ne da predstavlja zamenu za njega.

„Veoma ćemo pažljivo razmotriti i ovu inicijativu koja je došla od dvojice predsednika naših suseda, ali ćemo morati na sto da stavimo činjenice, a ne političke interese“, rekao je Marković u Podgorici, prenosi RTCG.

On je dodao da je pozicija Crne Gore da ispunjava preuzete obaveze, a ne da ulazi u nove inicijative, a da nije realizovala započeto.

Kako je objasnio, te obaveze su preuzete u Trstu u okviru Berlinskog procesa potpisivanjem Akcionog plana o regionalnom povezivanju, a on uključuje sve elemente kao regionalna inicijativa.

„Crna Gora nema nikakvu vrstu ograničenja za sve one koji posluju sa kompanijama u Crnoj Gori, nema necarinskih barijera i opterećenja za razliku od drugih zemalja koje to nameću našoj privredi u poslovanju sa njihovim kompanijama. Svaka regionalna inicijativa je dobra ako ona nadomešta i ubrzava evropski proces integracije, a ne da predstavlja zamenu za taj proces i evropsku integraciju“, rekao je Marković.

Govoreći o novoj politici proširenja EU, Marković je kazao da Crna Gora želi svojom pozicijom da podrži Evropsku uniju da reši svoja teška pitanja i naglasio da ta zemlja nema „nikakav nervozan stav“ prema non-paperu i prema tom pristupu.

„Vidimo da je proces integracije zemalja Zapadnog Balkana odnosno zemalja kandidata, pre svega Crne Gore i Srbije, značajno usporen. Evropska unija je suočena sa ozbiljnim unutrašnjim izazovima koji se pre svega ogledaju u Bregzitu, u posledicama migrantske krize, naravno i globalnim trgovinskim sukobima koji su prisutniji na globalnoj ekonomskoj sceni, razlikama unutar EU“, rekao je Marković.

Dodao je da će nakon završetka te diskusije, koja neće biti kratka i brza, postojati jasan odnos EU u odnosu na politiku proširenja koja će se ticati naravno Crne Gore i Srbije i drugih kandidata za članstvo u EU.

„Zapadni Balkan treba da bude deo jedinstvene Evrope iz mnogo razloga – političkih, ekonomskih i naravno bezbednosnih. Taj non-paper govori o toj potrebi Evropske unije kada je u pitanju zapadni Balkan“, ocenio je Marković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.