U trendu

Zašto je otet i ubijen Hrvat Tomislav Salopek?

Stručnjaci za islamističke grupe su u analizi za egipatski portal „Sedam dana“ ocenili da je otmica Hrvata Tomislava Salopeka organizovana iz nekoliko razloga.

Prvi razlog je otvaranje krize između Egipta i inostranstva, a drugi da se pokvari svečanost raskošne inaguracije nove trase Sueckog kanala koja je otvorena u četvrtak, 6. avgusta, a predstavlja projekat kojim je egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi želeo da učini Egipat svetskom silom i učvrstiti vlast i svoju harizmu.

Otmica je proces koji je izveden „da bi se pokvarilo otvaranje novog Sueckog kanala, jer taj kanal potvrduje legitimnost sadašnjeg režima u Egiptu i predstavlja veliku svetsku moć na mapi sveta“, izjavio je  stručnjak za islamističke grupe Kamal Habib.

On je dodao da novi Suecki kanal „ujedinjuje narod pod sadašnjim političkim vođstvom“.

Stručnjaci za islamističke grupe navode da su egipatske bezbednosne službe krenule u potragu za mestom na kome otmičari drže taoca, pri cemu su im od pomoći bile informacije koje im je dao vozač.

„Vozač je dao detaljnu specifikaciju zločinaca, dijalekta kojim su govorili i tipa oružja koje su posedovali“, navodi portal „Sedam dana“.

Informacije upućuju na to da je cilj poremetiti javni mir i stvoriti krizu između Egipta i sveta, piše portal.

Habib predviđa da ni Egipat, ni Hrvatska neće pregovarati sa „Dašom“ (što je drugi naziv za Islamsku državu).

„Očekujem da će ostati na stavu protiv terorizma i da neće biti kolebanja niti sa strane hrvatske niti egipatske vlade“, kaže on.

Stručnjak za islamske grupe Hišam al Nadžar, takođe, smatra da je IS otmicu uskladila sa otvaranjem Sueckog kanala, jer su oči sveta tada bile uprte u Egipat, a ona je iskoristila priliku.

Nadžar ističe, na osnovu priznanja nekih pojedinaca, da brojne ćelije nisu povezane ni sa jednom organizacijom, već im je cilj da koordinišu finansijsku pomoć, razmenjuju informacije i oružje sa IS.

Islamisti su 30-godišnjeg Salopeka kidnapovali 22. jula u jednom od rejona Kaira, a u sredu su objavili video-snimak u kom prete da će ga pogubiti u roku od 48 sati, ukoliko egipatske vlasti ne oslobode sve zatvorene muslimanke.

Pročitajte i:

Mediji: Salopek pogubljen, ministarstvo tvrdi da nema potvrdu

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.