U trendu

Cipras: Ne pristajemo na smanjenje penzija

Grčka bi mogla postići dogovor sa međunarodnim kreditorima, ako oni odustanu od pojedinih zahteva, kao što je smanjenja penzija, kaže grčki premijer Aleksis Cipras.

Osvrnuvši se na pomirljiviji ton koji je zvanična Atina usvojila u proteklih nekoliko dana, Cipras je u intervjuu za italijanski list Korijere dela Sera poručio da bi dve strane mogle postići kompromis o ključnim elemenima potencijalnog sporazuma, kao i o nivou primarnog budžetskog suficita.

Cipras je, međutim, kako prenosi Rojters, pokazao da ne prihvata zahtev kreditora za smanjenje penzija, ponavljajući svoj stav iz prethodnih nekoliko dana.

„Smatram da smo veoma blizu dogovora o primarnom budžetskom suficitu za narednih nekoliko godina. Potreban je samo pozitivan stav povodom alternativnih predloga koji se tiču smanjenja penzija ili uvođenja recesionističkih mera“, rekao je Cipras za italijanski list.

Njegovi komentari usledili su posle upozorenja međunarodnih kreditora, ali i nemačke kancelarke Angele Merkel i zvaničnika Evropske centralne banke (ECB) da zvaničnoj Atini ubrzano ističe vreme.

Cipras bi sutra trebalo da se sastane sa Merkelovom i francuskim predsednikom Fransoa Olandom, u sklopu nastojanja da okonča zastoj u pregovorima koji je izazvao zabrinutost od potencijalnog izlaska Grčke iz evrozone, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.