Debata o sudbini Hitlerove rodne kuće u Austriji

U Austriji je u toku debata o sudbini kuće u kojoj se rodio lider nacista Adolf Hitler, jer je vlada odlučila da kuću zapleni.

Ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka izrazio je želju da bude srušena kuća u centru Braunaua am Ina, mesta sa 17.000 stanovnika kod granice s Nemačkom.

Zamenik kancelara Rajhnhold Miterlehner je rekao da je kuća sa žutom fasadom zaštićena i da ne može biti srušena, većse založio da Hitlerova kuća bude pretvorena u muzej sa “edukativnim karakterom”.

Austrijska vlada saopštila je u aprilu da namerava da preuzme rodnu kuću Adolfa Hitlera kako bi okončala sudski spor i sprečila da kuća postane mesto hodočašća neonacista.

Kuća u kojoj je 20. aprila 1889. godine rodjen Adolf Hitler, nalazi se u srcu grada Braunau am Ina na severu Austrije, u Ulici Salcburger Forštat.

“Za mir, slobodu i demokratiju bez fašizma, upozoravaju nas milioni ubijenih”, natpis je na kamenoj ploči ispred kuće.

Velika zgrada obojena u žuto prazna je od 2011. godine, otkako je austrijska vlada započela sudski spor sa vlasnicom kuće Gerlinde Pomer.

Svake godine, na godišnjicu rodjenja nekadašnjeg nacističkog vodje, brojni antifašisti demonstriraju ispred njegove rodne kuće.

Tokom 1970-ih godina, Vlada Austrije je potpisala sporazum s tadašnjim vlasnikom o tome da se Hitlerova rodna kuća pretvori u dom za hendikeprinae osobe, ali nije bilo sporazuma i o sredstvima potrebnim za renoviranje.

Gerhard Baumgartner, direktor austrijskog Centra za dokumentaciju o Pokretu otrpora, traži “potpunu depolitizaciju” kuće, da se od nje napravi samosuluga ili vatrogasna stanica, da se tu niko više ne bi slikao.

On je ukazao na “jednu vrstu turizma” oko Hitlerove rodne kuće: “prošle godine autobus s madjarskim turistima se tu zaustavio, a svake godine dolaze i ličnosti sa ekstremne desnice”, rekao je on za Radio Oe-1.

(Beta)

Ostavite komentar