U trendu

Dimitrov: Evropa da pokaže istu hrabrost kao i mi

PARIZ – Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov kaže da je sada na potezu Evropska unija koja treba da prizna da je neko na Balkanu pokazao liderstvo i hrabrost, i da nestrpljivo želi da učestvuje sa drugim državama članicama EU u izgradnji Evrope.

„Sada je na redu Evropa da pokaže istu hrabrost. Ona mora da da šansu mojoj zemlji usvajanjem odluke o otvaranju pregovora. Ništa više i ništa manje. Mi smo to zaslužili“, poručio je Dimitov za francuski „Le Mond“, prenosi makedonska novinska agencija MIA.

Dimitrov kaže da je „jedina bitka koju treba da vodimo je bitka za sadašnje i buduće generacije i njihovo pravo da žive u svojoj zemlji sa jednakim mogućnostima kao one u Evropi, i bez da moraju da traže svoju sreću na drugim mestima“.

„Ovo je jedino o čemu smo razmišljali dok smo pregovarali sa Grčkom oko spora“, kazao je on.

Upitan da li je postojala druga opcija, makedonski ministar je odgovorio da uvek postoje alternative, te da su mogli da nastave da se žale, optužuju susede o svojoj lošoj sudbini i da optužuju Evropu o nedostatku princpipa.

On je istakao da su sada odlučili da budu patriote na „savremen, vizionarski i evropski način“.

„Prespanskim dogovorom mi čuvamo i potvrđujemo vrednosti koji su svete za svaku naciju, naš identitet i sve što je s tim povezano. Istovremeno, pravimo razliku između naše i grčke percepcije o Makedoniji, u nadi da će obe strane nastaviti da žive kroz upoznavanje, razumevanje i harmoniju“, napomenuo je Dimitrov.

(Tanjug)

Napišite komentar