U trendu

Direktor Unicefa: Smanjena smrtnost dece, siromaštvo problem

Položaj dece u Srbiji je bolji nego pre 10 godina, smanjena je smrtnost novorodencadi i male dece za 50 odsto, više dece se upisuje u školu, ali i dalje ima puno posla u svim oblastima, izjavio je direktor Unicefa u Srbiji Mišel Sen-Lo, povodom Svetskog dana deteta.

Pre 67 godina, Ujedinjene nacije ustanovile su 20. novembar kao Svetski dan deteta. Na isti dan 1959. godine doneta je Deklaracija o pravima deteta, a 1989. Konvencija o pravima detata Ujedinjenih nacija Širom sveta, ovaj datum obeležava se kao dan u kojem se ukazuje na obavezu svih da rade u korist dobrobiti dece.

„Dvadeset posto dece mlade od tri godine ne ide na vakcinaciju, 50 odsto dece ispod tri godine ne ide u vrtic, a kod najsiromašnijih slojeva društva, tek devet odsto dece ide u vrtic. Imate i nasilje nad decom – jedno od cetiri dece starosti do dve godine se fizicki kažnjava“, rekao je Sen-Lo za televizju N1.

Prema podacima Unicefa, u Srbiji 8,4 odsto dece živi u apsolutnom siromaštvu, a cak 30,2 posto dece živi na liniji siromaštva. Dvadeset procenata dece nije primilo sve vakcine, a blizu 30 odsto dece mlade od pet godina nema adekvatnu ishranu. Prema tim podacima, 50 odsto dece uzrasta od 3-5 godina ne ide u vrtiće.

Direktor Unicefa kaže da su u Srbiji vidljivi napori da se situacija poboljša.

„Vlada Srbije uspostavlja sisteme propisa, ulaže u obrazovanje, u vrtiće, kao i u osnovno i srednje obrazovanje, gde pokušava da poboljša kvalitet nastave“, kaže Sen-Lo i dodaje da mediji igraju važnu ulogu u širenju tih vrednosti.

On je dodao da je svako treće dete u Srbiji u riziku od siromaštva. „Obrazovanje je kljucno za razvoj svakog društva. Dokaz za to je da su sva istraživanja do sada pokazala da model obrazovanja može da razbije ciklus siromaštva“, rekao je direktor Unicefa u Srbiji.

Zbog toga Unicef u saradnji sa Vladom Srbije se složio da izmedu 2016. i 2020. ima program za inkluzivno obrazovanje, koje će biti kvalitetno, rekao je Sen-Lo. Promeniće se nastavni plan i program kako bi se učenje vršilo po kompetenciji, a deca će moći da pohadaju dualno obrazovanje u srednjim školama, da bi mogla a se spreme za tržište rada.

Govoreci o statusu dece u svetu, Sen-Lo kaže da situacija „nije sjajna“ i da se situacija pogoršala u odnosu na pre 20 godina.

„Dvadeset godina posle usvajanja Konvencije o pravima deteta, u sedam zemalja imamo decu koja umiru pre 19. godine, a to su zemlje u kojima se ratuje, poput Sirije i Libije, u 14 zemalja imamo u opadanju obrazovanje dece, dok je u 21 zemlji siromaštvo u porastu, u nekima čak i dvostruko više, uglavnom u zemljama podsaharske Afrike“, rekao je Sen-Lo i dodao da manje devojčica pohađa školu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar