U trendu

Dobila je bitku, ne i rat: Spisak naslednika spreman

Tereza Mej uspela je da se provuče kroz iglene uši i uprkos rezultatu, koji se može smatrati porazom, skupila je većinu i može da formira vladu. Bitka nije gotova. Sada je čeka okršaj u sopstvenim redovima, prenosi Blic.

Kako piše „Dejli mejl“, aktuelni šef diplomatije Boris Džonson odbio je da da podršku novoj-staroj premijerki.

U noći kada su objavljeni prvi rezultati, na pitanje novinara da li Mej treba da ostane na mestu premijera, Džonson je kratko odgovorio: „Još je rano“.

Prećutao je i komentar da novinarke da je izbornim rezultatatom Mej „ozbiljno ranjena“, a onda se pravio da nije čuo pitanje: „Da li je vašoj partiji potreban novi lider? Da li ste to Vi?“

Džonson nije jedini koji očigledno nije na strani Mejove. U danu kada je najavila da će ipak oformiti novu vladu, njena koleginica iz stranke, Ana Subri rekla je da bi premijerka trebalo da podnese ostavku što pre.

Nije tajna da Mej ima jak i jasan otpor u svojoj stranci i da mnogi žele da joj vide leđa. Čelična ledi, kako su je zvali pre godinu dana kada je postala premijerka, već ima dug spisak potencijalnih naslednika. Među njima se pominju i imena sadašnjeg i bivšeg ministra spoljnih poslova Borisa Džonosona i Filip Hamonda, zatim Amber Rad, vođu kampanje za izlazak Britanije iz EU Majkla Gova. Kladionice su već dale ponude za novog šefa torijevaca, a Džonson se najbolje kotira na toj listi.

Da bi zaista došlo do smene na čelu torijevaca, potrebno je da 15 odsto poslanika te stranke pošalje pismo Grejamu Brejdiju, predsednika komiteta konzervativaca, koji bi potom pokrenuo postupak o nepoverenju lideru partije. Veliki broj analitičara veruje da je takav scenario sasvim moguć.

„Dejli mejl“ podseća da su torijevci poznati po „brutalnom smaknuću“ svojih lidera kada im više ne odgovaraju, i da su „noževi već naoštreni na Terezu Mej“.

Inače, vlada čije je formiranje najavila tek je treća manjinska vlada u Velikoj Britaniji u istoriji njihovog parlamentarizma, a na ostrvu na ove vlade inače gledaju kao na prelazno rešenje do novih izbora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.